De Tekstsmederij laat een nieuwe generatie toneelschrijvers en regisseurs aantreden.

De Tekstsmederij
De wereld van De Tekstsmederij draait om vers gesmede toneelteksten. Grote en epische verhalen, maar ook kleine persoonlijke verhalen, hedendaagse tragedies en vrolijke komedies. Om toneelstukken over de wereld en het leven van vandaag. Om de samenwerking tussen nieuwe generaties toneelschrijvers en regisseurs. Om hun ontmoeting met jou.  

Elk jaar in januari start er een nieuwe groep getalenteerde opkomende toneelschrijvers en regisseurs bij De Tekstsmederij. Gedurende het jaar volgen zij een traject waarin zij onder begeleiding van ervaren theaterprofessionals smeden op een nieuwe toneeltekst. Gedurende het jaar delen zij op vaste momenten hun works in progress, vragen en bevindingen met jou. Geef feedback op hun plannen en dromen en draag bij aan de voorstellingen die straks in de theaters te zien zijn. De programma’s van De Tekstsmederij zijn er voor iedereen. Wees welkom!

De programma’s
In het voorjaar zijn de toneelschrijvers en regisseurs een maand bezig, begeleid door ervaren regisseurs, schrijvers en theatermakers. In de Ontmoetingsplaats in de kleine zaal van Theater Bellevue delen zij hun bevindingen van deze maand. Onder leiding van Timen Jan Veenstra gaan ze met jou in gesprek. De leukste acteurs van dit moment dragen hun toneelteksten voor. Schuif aan, pak er een drankje bij en praat gezellig mee.

Gedurende de zomer wordt er, wederom onder begeleiding van ervaren professionals, verder gewerkt aan de toneelteksten.  In het najaar presenteren de schrijvers en regisseurs in de grote zaal van Theater Bellevue de stand van zaken. Toneelteksten in nieuwe versies, plannen voor voorstellingen en het gesprek daarover met u, daar is het om te doen. Ook hier kunt u met een drankje aanschuiven en mee lezen en denken. Of de beste acteurs van nu in ontspannen setting ontmoeten, want die dragen wederom de toneelteksten voor.

Aan het einde van het jaar, in De Tekstsmederij Regiesessies, staan de plannen en bevindingen van de regisseurs centraal. Zij krijgen de kans om met acteurs de theatrale mogelijkheden te onderzoeken van de eerder ontwikkelde toneelteksten. In openhartige setting presenteren ze de resultaten van hun onderzoek. Onder leiding van Timen Jan Veenstra gaan ze graag met u in gesprek.

De toneelleesclub
Hoe lees je een toneelstuk? Meestal is dat een vraag die alleen door theatermakers wordt gesteld. Maar het lezen van toneel is veel te leuk om aan de experts over te laten. Daarom organiseert De Tekstsmederij samen met Theater Bellevue en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam De Toneelleesclub in Theatercafé de Smoeshaan. Samen met een opkomende toneelschrijver lezen we onder het genot van een drankje een toneelstuk. We spreken met elkaar over hoe het was om te lezen. En de schrijver vertelt over zijn inspiratiebronnen. Zin om een bepaald toneelstuk te lezen? Geef je suggesties door via hallo@detekstsmederij.nl. 

De Tekstsmederij en Theater Bellevue
Sinds 2013 heeft De Tekstsmederij Theater Bellevue als thuisbasis. De organisaties werken nauw samen om nieuw toneelschrijftalent het podium te geven dat het verdient. Het verse bloed dat zichtbaar is in Bellevue Lunchtheater stroomt daar regelmatig rechtstreeks vanuit De Tekstsmederij naartoe. Naast Theater Bellevue werkt De Tekstsmederij samen met andere organisaties uit Amsterdam en daar buiten (o.a. Over het IJ Festival, de Toneelmakerij, Stichting Granate, Filling The Gap, ITs Festival, Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam).

De deelnemende acteurs, regisseurs en toneelschrijvers worden bekend gemaakt op de voorstellingspagina’s

De Tekstsmederij heft een bescheiden toegangsprijs van € 6,00 (incl. drankjes).

  • None

Nog veel meer
De activiteiten van De Tekstsmederij beperken zich niet tot de programma’s in Theater Bellevue. Integendeel, De Tekstsmederij initieert, organiseert en smeedt er lustig op los, binnen en buiten Amsterdam. Voor een overzicht van de activiteiten van De Tekstsmederij en zijn volledige agenda, kijk op hun website of volg hen op Twitter en Facebook.
Nieuwsgierig wat er geschreven wordt? Bij Toneelzinnen krijg je een sneakpreview.

Deelnemen als toneelschrijver of regisseur

Voor de nieuwe generatie toneelschrijvers en regisseurs is De Tekstsmederij een unieke werkplaats waar zij onder begeleiding nieuwe samenwerkingen kunnen onderzoeken. Toneelschrijvers en regisseurs kunnen zich het hele jaar door aanmelden.
Na een selectie door het leesteam, bestaande uit Frank Noorland (Theater Bellevue), Paulien Geerlings (De Toneelmakerij), Danielle Wagenaar (regisseur), Timen Jan Veenstra (De Tekstsmederij), Malou de Roy van Zuydewijn (De Tekstsmederij) en wisselende gastlezers, worden schrijvers en regisseurs aan elkaar gekoppeld en ontwikkelen zij in duo’s een nieuwe toneeltekst en een bijpassend voorstellingsconcept.
Indien de samenwerking en de tekst bevallen, bestaat er de mogelijkheid om die onder begeleiding van een in overleg gekozen theaterprofessional verder te ontwikkelen.
Kijk hier voor de selectiecriteria, voorwaarden en aanmeldingsprocedure.

Achtergrond
De Tekstsmederij is in 2010 opgericht door de jonge toneelschrijvers Timen Jan Veenstra (o.a Toneelschuur Producties) en Malou de Roy van Zuydewijn (o.a. Jeugdtheatergezelschap Bontehond). Zij zijn samen verantwoordelijk voor de artistieke koers van de organisatie. De Tekstsmederij wordt mede mogelijk gemaakt door Lira Fonds, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernard Cultuur Fonds, SNS Reaal Fonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stichting Melanie.

Meer informatie: www.detekstsmederij.nl

None