Andromache
Annaleen Louwes

Andromache

Toneelschuur Producties / Olivier Diepenhorst
Liefde en leven in een wereld vol geweld
vr 30 mrt - zo 1 apr

Na Smekelingen (eveneens een regie van Olivier Diepenhorst) en Troje Trilogie presenteert Toneelschuur Producties dit seizoen opnieuw een stuk gebaseerd op een eeuwenoude Griekse tragedie, Andromache van Jean Racine.

Andromache, Orestes, Hermione en Pyrrhus raken in de nasleep van de Trojaanse Oorlog, verstrikt in een dodelijk web van hartstocht, jaloezie, eer, wraak en onmogelijke liefdes.

Met een ijzersterke cast bestaande uit Roeland Fernhout, Steven Ivo, Kirsten Mulder, Ellen Parren en Matthijs IJgosse gaat Olivier Diepenhorst dit taalmonument van Jean Racine uit 1667 te lijf.

Diepenhorst wil de personages niet neerzetten als slachtoffers van een onmogelijke liefde, maar als mensen die niet los kunnen komen van de geweldspiraal waarin zij leven.

"Olivier Diepenhorst is op dit moment een van de interessantste jongere theatermakers" Volkskrant 

"Prachtige scenes […] vooral de smoorverliefde Orestes die ongegeneerd de liefde van Hermione vraagt, laat zien dat er volop nieuwe spelmogelijkheden zijn met Racine."

NRC Handelsblad

Na zijn afstudeervoorstelling Berenice (winnaar Ton Lutz prijs) in 2013 regisseert Olivier Diepenhorst opnieuw een stuk van Racine. 

"Ik voel mij aangetrokken tot de stukken van Racine, omdat zijn personages extreem en radicaal zijn en vaak blind voor de behoeften van een ander. Personages bij wie de emoties door de aderen gieren, maar die door de schrijver gevangen zijn in een strak keurslijf van taal waardoor het geheel voortdurend onder spanning staat."
 

Credits

tekst Jean Racine
regie Olivier Diepenhorst
met Roeland Fernhout, Steven Ivo, Kirsten Mulder, Ellen Parren, Matthijs IJgosse
decor Marc Warning
foto Annaleen Louwes

Meer over de makers

"Andromache wordt vaak gezien als een liefdestragedie, maar voor mij gaat zij vooral over jonge mensen die zijn opgegroeid tegen de achtergrond van een wereld die permanent in oorlog is." Regisseur Olivier Diepenhorst