Het temmen van de feeks

Toneelschuur Producties / Nina Spijkers
"Roeland Fernhout ontroert als feeks in kleurrijke Shakespeare." ★★★★ NRC Handelsblad
di 26 mrt - za 30 mrt

In Het temmen van de feeks worden alle vrouwenrollen door mannen en alle mannenrollen door vrouwen gespeeld. Een feestelijke voorstelling met nepwimpers, muziek en de prachtige taal van Shakespeare.
 

"Heel simpel: het is een seksistisch stuk. Maar juist dat maakt het stuk geschikt om ongelijkheid en genderstereotypen te onderzoeken." Regisseur Nina Spijkers (30) in De Volkskrant over Shakespeares Het temmen van de feeks.
 

Met in de hoofdrollen Roeland Fernhout als feeks Katherina en Astrid van Eck als Petruchio. Katherina is een vrouw met wie niemand wil trouwen. Haar zusje Bianca, in alles haar tegenbeeld, is veel geliefder. Bianca mag van hun vader echter pas trouwen als ook Katherina aan de man is gebracht. Hoewel dit een helse opdracht lijkt, gaat de rijke Petruchio de uitdaging aan om deze feeks te temmen. Maar wie temt nu eigenlijk wie?


 IN DE PERS
 

"Het is een genot om de actrices zich te horen uitleven in Shakespeares verzen." ★★★★ De Volkskrant

"Roeland Fernhout ontroert als feeks in kleurrijke Shakespeare." ★★★★ NRC Handelsblad


"De rijkheid aan betekenis die Spijkers aanboort maakt haar ‘Het temmen van de feeks’ tot een zeer boeiende theaterervaring." Theaterkrant


"Dynamische voorstelling waarin Spijkers opnieuw haar enorme talent demonstreert." ★★★★ Scènes


"Roeland Fernhout indrukwekkend in Het temmen van de feeks." Haarlems Dagblad


 BELLEVUE EXTRA 

Nagesprek vrijdag 29 maart
Na afloop van de voorstelling betreden regisseur Nina Spijkers en de jonge sociologe en hardcore feminist Justine van de Beek samen het podium. Zij praten met elkaar en het publiek onder leiding van journaliste Lisa Peters, gespecialiseerd in gender, emancipatie en seksualiteit.

Een feestelijke voorstelling met nepwimpers, muziek en de prachtige taal van Shakespeare

Regisseur Nina Spijkers over Het temmen van de feeks:

“De afgelopen twee jaar heb ik persoonlijk als een enorme zoektocht ervaren naar mijn stem als theatermaker en als vrouw. Ik heb mij hiervoor vaak schuldig gemaakt aan het wegzetten van feminisme als iets schreeuwerigs en ‘lekker mannen haten’. Inmiddels zijn er fantastische nieuwe stemmen in de discussie. Het gaat nu over gelijkheid en kracht en niet over het onoverbrugbare verschil tussen mannen en vrouwen en de vrouw als slachtoffer hiervan. Aan de andere kan bewijst de #metoo beweging dat we er nog lang niet zijn. In deze voorstelling onderzoek ik, samen met een club geweldige acteurs, de verschillen en overeenkomsten in man-vrouw verhoudingen nu en in de tijd van Shakespeare. Met dubbelrollen, nep wimpers, prachtige taal, muziek en show formuleren we ons antwoord op Shakespeares stuk.”

Credits

regie Nina Spijkers
tekst William Shakespeare vertaling Tom Kleijn
met Astrid van Eck, Roeland Fernhout, Linde van den Heuvel, Julia Lammerts, Anne-Chris Schulting, Xander van Vledder