Krotoa: Eva van de Kaap

Het Volksoperahuis
Westerse harmonieën en akkoordenreeksen ontmoeten Afrikaanse ritmes, rymklets en riel
vr 9 nov - zo 11 nov

Het Volksoperahuis maakt samen met een schrijver, regisseur, muzikant en actrice uit Zuid-Afrika het verhaal af dat drieënhalve eeuw geleden begonnen is.

De muziektheatervoorstelling Krotoa: Eva van de Kaap is een regelrechte fusion: een meertalig, van perspectief wisselend, intercultureel, en bovenal muzikaal eerbetoon aan een gedeelde geschiedenis. Westerse harmonieën en akkoordenreeksen ontmoeten Afrikaanse ritmes.

Met Zuid-Afrika heeft Nederland een speciale band. Komt dit door de van oorsprong Nederlandse boeren die als immigranten het land koloniseerden? Het Afrikaans dat voor meer dan 90 procent met onze taal overeenkomt? Komt het door ons geloof in Mandela en de strijd tegen apartheid? Of ligt het zaad van deze band in de historische ontmoeting van Jan van Riebeeck met een jong Khoe meisje, één van de oorspronkelijke bewoners van de Kaap? Meer dan tweehonderd aantekeningen over haar in van Riebeecks VOC journaals vormen de basis van deze muziektheatervoorstelling.

Talen: Engels, Afrikaans, Nederlands en Khoekhoegowab
Met Nederlandse (deel) vertalingen.
 

Bellevue Extra

Ter gelegenheid van de fijne samenwerking tussen de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse theatermakers en muzikanten bouwen wij voor aanvang van Krotoa: Eva van de Kaap een culinair feestje! De sfeer van de voorstelling kun je alvast proeven in een Zuid-Afrikaanse Boboti, met passende wijn en een mooi programma over Zuid Afrikaanse om er een lékkere lange avond van te maken.

Kaarten voor dit culinaire feestje kosten €20,- (excl. voorstelling) en zijn bij te bestellen in het aankoopproces van deze voorstelling.

“Zij wil vrijer als een arend zweef, zij is een kind dat graag wil overleef”

Credits

tekst Sylvia Vollenhoven
regie Basil Appollis
spel Kees Scholten, Bianca Flanders
muziek Frazer Barry, Jef Hofmeister
licht Gé Wegman
decor Robert van der Hoop, Bas Peeters

Meer over de makers

Het Volksoperahuis bestaat uit liedschrijver/componist/muzikant Jef Hofmeister en acteur/regisseur/zanger Kees Scholten. Al meer dan 28 jaar maken zij muziektheatervoorstellingen waarin het verhaal van individuen metafoor is voor hedendaagse kwesties. Het Volksoperahuis werkt aan een cyclus van voorstellingen over hoe ons koloniale verleden het heden nog steeds beïnvloedt. Eerder onderzochten ze de band met Curaçao, Indonesië en Suriname. Hierbij werd samengewerkt met verschillende makers uit de theater- en muziekwereld, zoals zangeres Izaline Calister, Jörgen Raymann en wajangpoppenspeler Rop Severien.