Tekstsmederij presenteert: Koen Caris

De Tekstsmederij
di 18 sep en wo 19 sep

De Tekstsmederij presenteert Koen Caris, TheatertekstTalent 2017.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in 2017 het stipendium voor jonge theaterauteurs toegekend aan Koen Caris. Op deze twee avonden in Theater Bellevue presenteert hij zijn nieuwe tekst MIJN.

Lees hier het interview van Koen met de Tekstsmederij. 

MIJN gaat over een voormalig mijndorpje, ergens diep weggestopt tussen glooiende heuvels. Nadat een grote mijnramp twintig jaar terug een abrupt einde maakte aan die industrie, zakte het dorp langzaam maar zeker weg in armoede en isolement. Scheuren en verzakkingen waren aan de orde van de dag. De jongeren droomden van hun vertrek, de ouderen droomden maar zo min mogelijk. Tot een paar maanden geleden, toen ze allemaal werden opgeschrikt door groot nieuws: de postcodeloterij was in het dorp gevallen. In één klap werd de helft van de inwoners steenrijk; de andere helft bleef arm.

Een paar maanden later begint de splitsing al voelbaar te worden. De nouveaux riches zijn een gigantisch bouwproject begonnen: een verzameling luxe nieuwe villa's, bovenop de oude mijngrond. Door alle werkzaamheden komt het dorpje op steeds gammeler grond te staan. Ramen knappen spontaan, en huizen zakken links en rechts de grond in. Nieuwe scheuren leggen oud zeer bloot. En wanneer een van de rijken wordt beroofd is het hek van de dam: alle onderhuidse angst en woede van de dorpelingen komen naar boven, en wat ooit een hechte gemeenschap was valt stukje bij beetje in twee kampen uiteen.

De Tekstsmederij presenteert Koen Caris, TheatertekstTalent 2017

MIJN is een stuk over de menselijke neiging om alles in twee groepen te verdelen, in wij vs. zij. Over hoe schaarste, en onze angst dat we niet zullen krijgen waar we recht op menen te hebben, die verdeling in de hand werken. En over hoe mensen, als je ze maar lang genoeg als gevaar behandelt, uiteindelijk vanzelf dat gevaar zullen worden.

Credits

De acteurs zijn: Anna Keuning, Bram van der Kelen, Teun Luijkx, Michael Muller, Simon Boer, Anne-Chris Schulting.