Duda Paiva Company / Joe 5
© Studio Matusiak

JOE 5

Duda Paiva Company
wo 6 nov en do 7 nov

Duda Paiva Company viert haar vijftiende verjaardag met een blik in de toekomst!

Welkom bij JOE 5, waar de bijna griezelig levensechte schuimrubberen wezens van Duda Paiva Company oog in oog komen te staan met de beste danstalenten. Samen creëren zij visuele poëzie op z’n best.

In deze nieuwe solo wordt een post-apocalyptische wereld ontrafeld en wordt het mens-zijn ter discussie gesteld. In plaats van geboren te worden, wordt de mens ontworpen door een buitenaards systeem dat de perfecte neo-human creëert: eeuwig jong, oneindig gemodificeerd. Maar zijn perfectie en onsterfelijkheid het waard, wetende dat we alles moeten opgeven wat ons menselijk maakt?

De dystopische wereld van JOE 5 is gebouwd in een creatief dialoog met STMSND Theatre Collective. Flirtend met ideeën over cyberpunk en futuristische visies uit Michel Houellebecq’s ‘Mogelijkheid van een Eiland’.

 IN DE INTERNATIONALE PERS 

"De danser staat alleen op het podium met zijn zachte folteraars. Hij geeft het publiek een prachtig werk, zowel in dans als in manipulatie en interactie met poppen. Een solo van buitengewone visuele poëzie, die vooral slaagt dankzij de verbluffende video-mapping en een bewonderenswaardig lichtontwerp.” La Platea

"Duda Paiva heeft vaak zijn talent getoond voor het creëren van nieuwe manipulatietechnieken en voor de finesse waarmee hij zijn poppen leven inblaast. Joe 5 is geen uitzondering op deze regel: dit is manipulatie is op z’n best.” Toute La Culture

"Paradoxaal genoeg is de meest verontrustende alien degene die in eerste instantie het meest sympathiek lijkt: een kleine humanoïde bedekt met glitter, met een brede glimlach en grote expressieve ogen. Maar ze blijkt manipulatief en gevaarlijk. Het is zo goed gedaan dat het hele publiek bereid is door haar gemanipuleerd te worden.” Toute La Culture

Duetten over menselijkheid en het gebrek daaraan

Credits

concept, choreografie Duda Paiva
dramaturgie Kim Kooiman
spel Duda Paiva of Ilija Surla of Josse Vessies
poppen Duda Paiva, Andre Mello
scenografie STMSND
geluid Wilco Alkema
licht Mark Verhoef
decor Daniel Patijn
kostuum Aziz Bekkaoui
decor- en kostuumatelier Atty Kingma
outside eye Preben Faye-Schjøll


JOE 5 is een coproductie met Nordland Visual Theatre (NO) en werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en Gemeente Amersfoort (NL).

Meer over de makers

Duda Paiva Company maakt theater waarin dans en poppenspel zich vermengen. De Object Score, de techniek die kenmerkend is voor Paiva’s werk, laat door beweging leven stromen in het schuimrubber waar de poppen van zijn gemaakt. Vanuit die essentie ontstaat er een choreografie voor danser en pop.