De Eurocommissaris

mugmetdegoudentand (NL)
Europatralala – Europese theaterweken
di 1 okt 21:00 - 22:10
  • di 1 okt
    21:00 - 22:10
    Grote Zaal

De Eurocommissaris is een voorstelling waarin Joan Nederlof het publiek meevoert in de gedurfde gedachtestroom van de fictieve - doch zeer populaire - eurocommissaris Charlotte Hajenius.


"Goed idee; theatraal onderzoek naar de complexiteit van Europa"
de Volkskrant

Zoals zovelen, wist Nederlof weinig over de Europese Unie. Vanuit haar eigen nieuwsgierigheid, onwetendheid en vragen maakte ze in 2015 een solovoorstelling over dit complexe maar belangrijke onderwerp. Een eerste versie van De Eurocommissaris destijds te zien in Bellevue Lunchtheater.

We zijn inmiddels drie jaar verder en Europa is ingrijpend veranderd. Tijd dus voor een nieuwe versie van De Eurocommissaris. Wie bang is in een bureaucratisch eliteproject verzeild te raken, hoeft niet te vrezen. Want de rasechte liberale Hajenius heeft naar eigen zeggen niet alleen geen talent om te somberen en ze beschikt bovendien over een bovengemiddelde verbeelding.
 

 IN DE PERS 

"Het stuk lijkt een gedurfd commentaar op het functioneren van de zo impopulaire EU" Trouw 

"Nederlof houdt je met scherp spel en onverwachte wendingen voortdurend bij de les" Theaterkrant

 DINER IN EUROPESE STIJL

Speciaal voor deze Europese Week serveert Theatercafé en restaurant De Smoeshaan, naast de vaste menukaart, bijzondere gerechten uit de landen van Europatralala. Een tafeltje reserveren? Dat kan! Via: 020-6250368 of reserveren@desmoeshaan.nl.

Een must-see voor iedereen die Europa een warm hart toedraagt, dat juist niet doet of op die plek een hardnekkige blinde vlek heeft.

Credits

regie, tekst, spel Joan Nederlof
eindregie Lineke Rijxman
toneelbeeld Christiaan Klasema

Tijdens Europatralala mengen vijf internationale theatergezelschappen zich in het debat over de toekomst van de EU en Europa. Europa is in transitie. Economische crises, migratie, politieke aardbevingen als de Brexit, ze raken de essentie van de Europese democratie en samenwerking. Voor veel Europeanen gaan de politieke ontwikkelingen hand in hand met groeiende onzekerheid en wantrouwen in politici, media, en elkaar. Voor andere betekenen de transities kansen en mogelijke positieve veranderingen.

In hun voorstellingen onderzoeken de vijf internationale partners de betekenis van het samen leven op dit continent, en de menselijke kant van de EU. Want onder de soms ondoorgrondelijke politieke bovenlaag verschuilt zich een wereld van individuen.

Europatralala is een initiatief van mugmetdegoudentand. Vijf internationale gezelschappen reizen af naar elkaars landen en spelen daar hun voorstellingen. 
De voorstellingen worden omringd door een uitgebreid randprogramma, meer details hierover worden later bekendgemaakt.