The Beyond

Teatru 3G (ROU)
Europatralala – Europese theaterweek
za 5 okt 21:00 - 22:00
  • za 5 okt
    21:00 - 22:00
    Grote Zaal

Dit stuk wordt boventiteld in het Engels

This play is being surtitled in English

 NL 
1980, Mangalia, ergens aan de Roemeense kust van de Zwarte Zee. Een poster met dicator Nicolae Ceausecsu op een glazen deur geplakt, scheidt de vier jaar oude Bobi van zijn eerste liefde Roxana. Het is de zomer waarin Bobi beslist: ‘Als ik groot ben, wil ik Ceausescu worden. Ik wil op een grote poster staan, zodat iedereen me kan zien.’

2014, ergens in een Roemeens dorp. Overal hangen posters met Bobi Busuioc*. De lokale consulent en zakenman in de productieve uitvaartbusiness besluit mee te doen aan de verkiezingsstrijd voor het Europees Parlement. En hij wint. Zijn idee de identiteit en het unieke van het Roemeense platteland te beschermen groeit al snel uit tot een surrealistische utopie. Toch heeft hij aan ideeen geen tekort. 

*Bobi Busuioc is een fictief karakter. Sommige gebeurtenissen uit het zijn in het echt gebeurd. Andere zouden zo maar kunnen gebeuren.

 ENG 
1980, Mangalia, somewhere on the Romanian Black Sea Coast. A poster with the dictator Nicolae Ceaușescu, glued on a glass door, is separating four years old Bobi from his first crush Roxana. It’s the summer when Bobi decides: when I grow up, I want to be Ceaușescu. I want to be on a big poster, for everybody to see me.

2014, somewhere in a Romanian village. There are posters with Bobi Busuioc* everywhere. The local counselor and prolific business man in the Death industry decides to run in the European Parliament election race. And he succeeds. His ideas on preserving the identity and uniqueness of the Romanian countryside soon turn into a phantasmagoric utopia. But he is never running out of ideas. 

*Bobi Busuioc is a fictional character. Some of the events described in the play happened in reality. Other events are very likely to happen.


 DINER IN EUROPESE STIJL

Speciaal voor deze Europese Week serveert Theatercafé en restaurant De Smoeshaan, naast de vaste menukaart, bijzondere gerechten uit de landen van Europatralala. Een tafeltje reserveren? Dat kan! Via: 020-6250368 of reserveren@desmoeshaan.nl.

When I grow up, I want to be Ceaușescu. I want to be on a big poster, for everybody to see me..

Credits

text Elise Wilk
set design, video Mihai Păcurar
music Vlaicu Golcea
director, performer Ándi Gherghe

Tijdens Europatralala mengen vijf internationale theatergezelschappen zich in het debat over de toekomst van de EU en Europa. Europa is in transitie. Economische crises, migratie, politieke aardbevingen als de Brexit, ze raken de essentie van de Europese democratie en samenwerking. Voor veel Europeanen gaan de politieke ontwikkelingen hand in hand met groeiende onzekerheid en wantrouwen in politici, media, en elkaar. Voor andere betekenen de transities kansen en mogelijke positieve veranderingen.

In hun voorstellingen onderzoeken de vijf internationale partners de betekenis van het samen leven op dit continent, en de menselijke kant van de EU. Want onder de soms ondoorgrondelijke politieke bovenlaag verschuilt zich een wereld van individuen.
Europatralala is een initiatief van mugmetdegoudentand. Vijf internationale gezelschappen reizen af naar elkaars landen en spelen daar hun voorstellingen.

De voorstellingen worden omringd door een uitgebreid randprogramma, meer details hierover worden later bekendgemaakt.