Over Europa en economie & Over Europa en journalistiek

met o.a. Hella Hueck, Dylan Ahern, Simone Weimans en Margriet Brandsma
Europatralala – Europese theaterweek
wo 2 okt 19:00 - 20:00
  • wo 2 okt
    19:00 - 20:00
    Klein Bellevue

Inleidend programma om 19:00 uur in het kader van Europatralala, een Europese week voor liefhebbers, haters en dummies!

Over Europa en Economie
Gesprek met Hella Hueck en Rens van Tilburg, onder leiding van Dylan Ahern

Over Europa en journalistiek

Gesprek met Simone Weimans, Margriet Brandsma en Lise Witteman

Boek dit inleidende programma in combinatie met Trojan Mare door Story Hub (LVA) en krijg op vertoon van uw kaarten een gratis drankje - tussen de voorstellingen door - in de Smoeshaan.

Over Europa en Economie
Gesprek met Hella Hueck en Rens van Tilburg, onder leiding van Dylan Ahern
Hoezeer zijn de Nederlandse economie en Europa met elkaar vervlochten? Wat is het effect van het Europese economische beleid op (kleine) ondernemers? Is er iets te zeggen voor de neiging van veel landen om zich weer meer isolationistisch op te stellen? Wat zijn op dit moment de grootste kansen en bedreigingen voor Europa? En wat zullen we merken van de Brexit? Dylan Ahern van de Kiesmannen gaat in gesprek met Hella Hueck, journalist voor het Financieele Dagblad, en econoom Rens van Tilburg.

Over Europa en Journalistiek

Gesprek met Simone Weimans, Margriet Brandsma en Lise Witteman
Hoe wordt er in diverse landen over Europa bericht? Wat is de invloed van de media op het beeld dat burgers over Europa hebben in de diverse lidstaten? Is dat de afgelopen jaren erg veranderd? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen de visie van een Telegraaflezer en een NRC lezer en in hoeverre wordt dat beïnvloed door de krant die ze lezen? O.a. oud-correspondent Margriet Brandsma gaat in gesprek over Europa en de rol van de journalistiek, onder leiding van NOS-presentator Simone Weimans.
 

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Paradiso

Credits

met o.a Hella Hueck, Dylan Ahern, Lise Witteman, Simone Weimans, dr. Rens van Tilburg, Margriet Brandsma

Meer over de makers

Margriet Brandsma (NL, 1957)is journalist. Ze werkte onder meer voor het Noordhollands Dagblad, en als radioverslaggever voor diverse omroepen. Van 1994 tot 2014 werkte ze als verslaggever en correspondent voor het NOS-Journaal. De journalistiek bracht haar over de hele wereld. Van het Binnenhof naar de oorlog in Kosovo, de aidsepidemie in Afrika, de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika, de vredesmissie in het grensgebied tussen Ethiopië en Eritrea, de 60-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz, steeds was ze er als verslaggever getuige van. Tijdens haar correspondentschap in Duitsland registreerde ze onder meer hoe de onbekende Angela Merkel naar het kanselierschap ijlde en versloeg ze het evenement dat Duitsland zoveel goodwill bracht, het WK-voetbal in 2006.

Simone Weimans (1971) is nieuwslezeres bij de NOS. Tijdens haar studie werkte Weimans al bij de Wereldomroep. In 1998 studeerde ze af als communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en daarna begon ze met haar werkzaamheden bij de VARA. Daar werkte ze eerst als verslaggever en redacteur voor verschillende programma's op Radio 1 en Radio 5, later ook als presentator. Programma's die Weimans onder andere presenteerde waren Halte 747, De Ochtenden en Radio Kassa. In 2018 nam Simone Weimans deel aan het spelprogramma Wie is de Mol.

Drs. Rens van Tilburg werkte in het Europees Parlement en de Tweede Kamer en heeft bij verschillende economische adviesraden gewerkt (AWT, Innovatieplatform, KIA). Voor de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid onderzocht Van Tilburg welke gevolgen de veranderingen in de financiële sector hebben gehad voor de mogelijkheid om langetermijninvesteringen te doen. Van Tilburg deed onderzoek voor de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) naar de hervorming van de financiële sector en is momenteel verbonden aan het Utrecht Sustainable Finance lab. Daarnaast publiceert hij regelmatig artikelen in onder andere de Volkskrant en het NRC Handelsblad. Hij had ook lang een vaste column over economie in de Volkskrant.



-----

Hella Hueck (NL, 1972) is werkzaam voor het Financieele Dagblad. Hueck studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en ze behaalde een master internationaal recht aan de Universiteit Stellenbosch in Zuid-Afrika. Ze is gespecialiseerd in economisch nieuws. In het verleden werkte ze voor RTL Z, waar ze het programma Toekomstmakers, over innovatie en ondernemerschap, presenteerde. Ook is Hueck actief als debatleider en dagvoorzitter.

Dylan Ahern (NL, 1994) studeert Sustainable Development Studies aan de Universiteit van Amsterdam, en is één van de drie Kiesmannen. De Kiesmannen enthousiasmeren en informeren jongeren over maatschappelijke thema’s en verkiezingen. Eerder organiseerden ze uitverkochte politieke shows in Internationaal Theater Amsterdam, Paradiso, Pakhuis de Zwijger, het Bijlmer Parktheater en de Stadsschouwburg Groningen.

Journalist Lise Witteman is gespecialiseerd in EU-zaken. Ze woont en werkt in Brussel. Witteman werkte onder meer als parlementair verslaggever voor de Telegraaf, Omroep WNL en de Volkskrant. Op dit moment publiceert ze als onafhankelijk journalist in de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en de Nieuwe Revu. Voor Follow the Money volgt Lise Witteman als correspondent de sporen van het geld in Brussel. Ze beschrijft zichzelf als een ‘aanhanger van transparantie met een rotsvast geloof in democratie’.