Foto: Jean van Lingen

Speak Up!

BackBone | Alida Dors & Silbersee
Vier zielen geconfronteerd met hun daden uit het verleden
vr 11 mei en za 12 mei

Speak up! is een creatie van (hiphop)dansgezelschap BackBone en Silbersee, productiekern voor onorthodox muziektheater en experimentele opera. Geïnspireerd door het populisme, het fanatisme, de graaicultuur en de toenemende polarisatie, gaat deze interdisciplinaire voorstelling over het vervagen van morele waarden.

Ben jij trots op wie je bent? Stel dat je over een jaar moreel gewogen wordt door een hogere macht. Zou je dan blijven handelen zoals je nu

Hiphop dansgezelschap BackBone en muziektheaterhuis Silbersee slaan voor de tweede keer de handen ineen voor de nieuwste urban dansvoorstelling Speak Up! Zes mensen in de kracht van hun leven roepen zichzelf en elkaar ter verantwoording. Met hun hart op de weegschaal worden ze geconfronteerd met hun eigen, soms grensoverschrijdend gedrag en daden waar ze zelf niet trots op zijn. Durven zij zich uit te spreken? Zijn ze bereid te reflecteren op wie ze werkelijk zijn?

Choreograaf Alida Dors kijkt met groeiende verbazing naar onze tijd, waarin het delen van je mening steeds gewoner lijkt te worden, maar zelden leidt tot een oprecht gesprek waarin we elkaars denken en handelen bespreken en wegen. Met welk doel storten we ons hart uit? Zijn onze vaak ongenuanceerde meningen vooral correcties voor de ander? Hoeveel tijd nemen we nog om onszelf te corrigeren? Speak Up! is een voorstelling over ons moreel kompas en onze groeiende angst om elkaar en onszelf in de ogen te kijken.

Een smeltkroes vol hiphop vibes, waarin energieke dans, live zang, tekst, klassieke en elektronische muziek in elkaar grijpen

Rituelen uit de Afrikaanse diaspora, naast teksten van belangrijke (hiphop) activisten zijn in deze voorstelling belangrijke aanvullende inspiratiebronnen. Alida Dors creëert haar voorstellingen vanuit de houding die de founding fathers and mothers van de hiphop introduceerden; met een fascinatie voor onorthodoxe ontmoetingen tussen mensen en disciplines, sociaal en politiek bewust, en met de urgentie relevant werk te maken voor een breed en divers publiek. Aan Alida’s zijde opereert muziekaal leider Romain Bischoff met Silbersee, waar muziekgenres van urban tot opera bij elkaar worden gebracht.

Bij Speak Up! resulteert dit in een creatie waarin de dansers van BackBone de zangers van Silbersee uitdagen om zich volledig te geven in het moment. Samen met ‘avant-pop’ componist Jacob ter Veldhuis en de rebelse DJ Lovesupreme wordt Speak Up! een smeltkroes vol hiphop vibes, waarin energieke dans, live zang, tekst, klassieke en elektronische muziek in elkaar grijpen en van het podium spatten.

Credits

choreografie Alida Dors
muzikale leiding Romain Bischoff
muziek Jacob ter Veldhuis, DJ Lovesupreme
dramaturgie Peggy Olislaegers, Wout van Tongeren, Maarten van Hinte
toneelbeeld Ascon de Nijs

Meer over de makers

In haar werk vermengt Alida Dors elementen van de hiphop met een eigentijdse danstaal. Waar er in de hiphop vaak enkel vanuit de emotie en de show wordt gecreëerd, is Alida van begin af aan op zoek naar een andere zeggingskracht. Zij kijkt verder dan alleen de techniek, stapjes en trucs, rekt de spanningsboog op, brengt het spektakelgehalte terug tot een minimum om daadwerkelijk tot de essentie te komen.

Zo zoekt BackBone voortdurend naar de verdieping van de danstaal. BackBone’s dansers zijn vaak performers met een tweetaligheid, ze beheersen een hiphopdansstijl en hebben zich ook een andere danstaal eigen gemaakt. Daarnaast zijn het opvallende personality’s. Professionals die volgens Alida nog te weinig op de Nederlandse bühne te zien zijn.