''Het lopen tot kunst verheven'' ★★★★ - Theaterkrant

Dans op Dinsdag: TRÆNS

Igor Vrebac / De Nieuwe Oost
di 15
mei
  • di 15 mei
    20:30 - 21:30
    Theater Bellevue, Amsterdam
    Grote Zaal

In TRÆNS nodigt de Bosnisch-Nederlands theatermaker Igor Vrebac je uit in een ondeugende wereld waarin je wordt opgezogen en rondgeslingerd tussen beats en bewegingen.

''In Træns wordt lopen tot kunst verheven'' ★★★★ - Theaterkrant

Onderdeel van:
Dans op Dinsdag

Samen met twee verleidelijke performers en componist Tonny Nobel creëert Igor Vrebac een hypnotiserend sexy ritueel waarin het feminiene en masculiene wordt blootgelegd en het aardse ontstegen. Wat begint als een uitdagend spel tussen lichaam en rite, eindigt in een sacrale overgave. Kan seksualiteit als religie worden ervaren?

Na zijn makersdebuut Macho Macho (winnaar van de Dioraphte ‘Best of Amsterdam Fringe’ award 2016), gaat Vrebac nu verder met zijn onderzoek naar clichés rondom gender door zich af te vragen in hoeverre wij onze waarneming van identiteit kunnen transformeren. TRÆNS is zijn eerste productie als maker bij De Nieuwe Oost.

TRÆNS is een Language No Problem-voorstelling
 

Credits

maker Igor Vrebac
dans Anton van der Sluis, Mea-Ly Verhoef 
muziek Tonny Nobel
lichtontwerp Rob Daanen

Meer over de makers

Igor Vrebac (1986) werd geboren in voormalig Joegoslavië; het Bosnië en Herzegovina van nu. Vanaf 1994 is hij woonachtig in Nederland en hij heeft van jongs af aan een passie ontwikkeld voor theater en films.

Na zijn afstuderen was hij te zien als speler in Super Magnifique onder regie van Marcus Azzini en in De Nachtparade bij DOX. Drie andere producties volgden bij Johansen: The Dahmer Syndrome, While Waiting en LUCK. Daarnaast vertolkte hij rollen in televisieseries zoals Noord/Zuid van Paula van der Oest, Zwarte Tulp II en Smeris III.

Hij ontwikkelde zich als theatermaker met zijn solo James' Dream voor Over het IJ Festival in 2013. Theatermaken liet hem niet los en in 2014 ging hij crowdfunden voor zijn volgende productie: Homo Sapiens. Hiermee reisde hij af naar het Spaanse ACT Festival in Bilbao en won daar in 2015 de juryprijs 'Best Short Performance.' In 2016 maakte hij zijn laatste solovoorstelling 'My Father Was A Terrorist' onder de vleugels van RIGHTABOUTNOW Inc. en was te zien in zowel Amsterdam als Manchester. In de zomer van hetzelfde jaar nam hij de stap om zelf niet op de vloer te staan. Macho Macho ging in september in première en met deze fysieke voorstelling won hij als debuterend maker de Dioraphte 'Best of Amsterdam Fringe 2016' award. Als onderdeel van de prijs gaat de voorstelling op tournee in binnen- en buitenland.

Komende jaren staat zijn ontwikkeling als maker centraal bij De Nieuwe Oost in Arnhem door de manier van werken te onderzoeken en thema’s als gender, seksualiteit en identiteit hieraan te koppelen.