MARX

Het Zuidelijk Toneel / De Verwondering
Frank Lammers ís Karl Marx
wo 21 mrt en do 22 mrt

In deze theatermonoloog kijkt Marx met de ogen van nu terug op zijn erfenis. In tijden van onbehagen, onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog MARX een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

De filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; het komt erop aan haar te veranderen

Frank Lammers kruipt in de huid van één van de grootste filosofen: Karl Marx. Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft zoveel verdeeldheid gezaaid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, is hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’.

Op zijn begrafenis waren amper 7 mensen aanwezig. Geen van zijn werken kregen tijdens zijn leven erkenning. Alles wat hij ondernam, mislukte. Zijn leven werd geteisterd door ziekte, armoede en conflicten. Maar er was ook een leven van engagement, liefde en vriendschap.

"Ruim vijf kwartier is Marx aan het woord… Zijn enige attribuut is een bril, die hij maar een keer opzet. Verder is er tekst, tekst, tekst. Zo’n voorstelling is nogal een uitdaging, zowel voor acteur als voor publiek….Frank Lammers maakt als Marx een authentieke, charmante indruk" – Trouw

"Marx laat je niet onberoerd… Knappe monoloog, bijzonder goed gespeeld, terechte verwijzing naar de actualiteit, een mooi geheel" – Nederlands Dagblad
 

Frank Lammers kruipt in de huid van één van de grootste filosofen

Stefaan Van Brabandt is de man om ons een filosofische spiegel voor te houden waarin heden, verleden en toekomst samenvloeien. Theater dat uitnodigt tot denken

Piet Menu (artistiek directeur Zuidelijk Toneel)

Credits

tekst, regie Stefaan Van Brabandt
spel Frank Lammers
artistiek advies Piet Menu

Meer over de makers

Frank Lammers (Mierlo, 1972) studeerde in 1995 af als acteur aan de Toneelschool Amsterdam. Daarna speelde hij bij diverse theatergezelschappen, waaronder het RO Theater, het Noord Nederlands Toneel (NNT) en ZT Hollandia. Voor zijn rol in Onder Mannen (NNT, 2001) won hij een Arlecchino. Tegenwoordig werkt hij als freelance acteur. In 2013 was hij te zien in de Zuidelijk Toneel productie To be or not to be.

Op televisie speelde Frank hoofdrollen in onder andere All Stars en De Enclave. Voor die laatste rol kreeg hij in 2002 een Gouden Beeld. Hij schitterde in films als Zwartboek, Rundskop, Wilde Mossels, Polleke, Nachtrit, De marathon, De Bende van Oss en Michiel de Ruyter. Voor zijn rol in Nachtrit won hij een Gouden Kalf.