"Noir is een smakelijke scifi-revue en tegelijk hypersatire op de huidige, verwarrende tijd" ★★★★ Volkskrant

Noir

Nineties Productions
11
dec
-
15
dec
Data & kaarten
Meer speeldata

Met zijn nieuwste locatievoorstelling strijkt muziektheatercollectief Nineties neer op leegstaande verdiepingen van kantoorgebouwen. In deze club tekent zich een dystopische toekomst af die buiten woekert. Iedereen lijkt hier samen te komen om er even aan te ontsnappen, terwijl angsten gevoed worden door een populistische overheid in een post-truth future nightmare.

Noir is een smakelijke scifi-revue en tegelijk hypersatire op de huidige, verwarrende tijd ★★★★ Volkskrant

LET OP: Deze voorstelling speelt op locatie!
A Lab
Overhoeksplein 2
Amsterdam Noord


Club Noir. Een illegale popup bar vol doemdenkende figuren. Samen met het publiek heffen ze het glas op het verleden, toen er nog hoop te vinden was.

Noir is een donkere avond vol deja-vu’s die je zag aankomen, maar waarvan je hoopte dat ze anders gegaan zouden zijn. Nineties ziet een thematische overeenkomst tussen de onrustige tijd waarin we nu leven en de 'film noir'. Na de Tweede Wereldoorlog die grote maatschappelijke verschuivingen had veroorzaakt, heerste er scepsis en wantrouwen in de westerse wereld. 'Film noirs' verbeeldden de angsten en vervreemding die voort kwamen uit verschuivingen zoals vrouwenemancipatie, immigranten, etnische diversiteit, corruptie en technologische vooruitgang.

Credits

van en door Yannick Noomen, Anne Maike Mertens, Floor Houwink ten Cate, Charlie Chan Dagelet, Stephanie Louwrier, Sanne den Hartogh, Christiaan Verbeek, Loulou Hameleers en Nik van den Berg
coach Matijs Jansen
kostuumadvies Carmen Schabracq, Nola Pistache van Timmeren
campagnebeeld Joost de Haas

in coproductie met Paradiso Melkweg Productiehuis
met dank aan Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21, BNG Cultuurfonds, Stadsdeel Amsterdam Zuid, Theater Bellevue en Tripolis

Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Fraaie apotheose van een krachtige Kafka op de Zuidas
★★★★ Theaterkrant

Meer over de makers

Nineties is een nomadisch collectief dat sinds 2013 door het muziektheaterlandschap zwerft. Voorstellingen poppen op in o.a. galeries, bunkers en op festivals. Eerder presenteerden ze Untitled, 2017 (2017), We Are Here (2016), Naar Bukowski (2015) en Nineties: Live Your Life Like A Rave Machine (2013).

Anne Maike Mertens (1984) studeerde Theaterwetenschappen in Utrecht en combineerde dat met de theatermakers opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool. Bij de voorstellingen van Nineties doet ze vaak de eindregie. Bij hoge uitzondering is ze op de vloer te zien zoals bij de eerste Nineties en de Nacht van de Collectieven. Ze is een maker die een voorliefde heeft voor ‘gewoon doen’, en is altijd op zoek plekken net buiten het gebaande paden van het theaterlandschap. Naast Nineties heeft ze de regie over de breiclub “Brei”, waarmee al vier jaar theaterdecors van wol wordt gebreid met een club dames in Amsterdam Noord. In september 2017 gaat de gebreide jeugdvoorstelling 6+ Superoma in première in de Krakeling.

Yannick Noomen (1987) is tot nu toe in alle voorstellingen van Nineties te zien als acteur en speelt en/of produceert hij de muziek. Hij had na zijn afstuderen als acteur aan de de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie zijn ondernemingsdrift gestoken in het heroprichten van Café CoX (het oude café onder de Stadsschouwburg van Amsterdam) samen met twee studenten van de Filmacademie. Hier was hij het concept begonnen een nieuwe verzamelplek voor kunstenaars te creëren en waar het algemene publiek op subtiele wijze meer in aanraking komt met verschillende disciplines van kunst. Yannick speelt momenteel ook bij Wunderbaum in de voorstelling We doen het wel zelf en is ook sporadisch te vinden in film- en televisieland.

Floor Houwink ten Cate (1987) is na haar afstuderen aan de Filmacademie en het behalen van een master in Theater Studies aan de Universiteit Utrecht, aan het werk gegaan als dramaturg, schrijver en filmmaker. In 2016 schreef en regisseerde ze de muzikale en fysieke korte film Grand Tour (gerealiseerd in het kader van NTR Kort!) Op dit moment schrijft Floor aan twee nieuwe filmplannen. In het theater werkt ze naast Nineties ook samen met andere makers, waaronder als regieassistent van Boogaerdt & Van der Schoot en Naomi Velissariou. Ook was ze in 2015 Nieuwkomer bij Orkater met de voorstelling Route Nationale.