"Snoepen van choreografietalent" Theaterkrant

DansClick #20

Korzo producties / BNG Cultuurfonds
di 27
november
  • di 27 nov
    20:30
    Dans op Dinsdag
    Theater Bellevue, Amsterdam
    Grote Zaal

Tijdens de 20e jubileumeditie van DansClick laat Korzo het publiek op ludieke wijze kennismaken met de nieuwste generatie talentvolle dansmakers. Met DansClick tonen de winnaars van de BNG Bank Dansprijs 2018, Antonin Comestaz, Fernando Troya en Kim-Jomi Fischer & Marta Alstadsæter, hun werk.

Jubileumeditie met dans en circus

Onderdeel van:
Dans op Dinsdag

Tientallen jonge, talentvolle choreografen gingen hen voor. Voor o.a. Ann van den Broek tot Club Guy & Roni, Jens van Daele en David Middendorp was dit de springplank naar de top. In DansClick stellen de choreografen zich voor in videoportretten. Na afloop van de voorstelling wordt het publiek, onder het genot van een drankje, uitgenodigd op het podium om na te praten met de choreografen en dansers. DansClick is een ware ervaring voor zowel het publiek als de makers!
 

Credits

Ü. (duet)
choreografie Antonin Comestaz 
dans Cassandra Arnmark, Lukas Karvelis

Essential Rights
choreografie Fernando Troya
dans Quentin Roger, Arturo Vargas, Gianmarco La Roca
muziek Carlos Ema
scenefoto’s Sjinkus Sjenkels 

ENGEL 
concept, choreografie & performance Marta Alstadsæter, Kim-Jomi Fischer

Essential Rights
Essential Rights
ENGEL
ENGEL
Surface Image
Surface Image
ENGEL
ENGEL
Essential Rights
Essential Rights

Ü. (duet)
Antonin Comestaz

Het werk van de in Nederland wonende Fransman Antonin Comestaz (1980) werd in het buitenland meerdere keren op choreografische concoursen onderscheiden en begint ook in Nederlands steeds meer opgemerkt te worden. Zijn werk getuigt van een groot gevoel voor dynamiek, ruimte, energie en muzikaliteit.

Speciaal voor DansClick 20 vernieuwt Antonin een spannend duet uit Surface Image dat hij oorspronkelijk maakte voor 19 dansers, 40 luidsprekers en een pianiste. Het ingenieuze patroon van solo’s, duetten en groepsstukken in het origineel wordt geconcentreerd tot een intiem en dansant duet dat zal fluctueren tussen tumult en sereniteit.

"Onder een speels en humoristisch oppervlakte gloort een ingenieus en energiek patroon van wervelende dansers." Juryrapport BNG Bank Dansprijs


Essential Rights

Fernando Troya

Fernando Troya (1985) danste o.a. bij Nederlands Dans Theater, StaatsTheater Wiesbaden en StaatsTheater Nuremberg. Tegenwoordig richt hij zich op zijn carrière als choreograaf. In Essential Rights legt Fernando met drie mannelijke dansers een wereld bloot waarin veel uit te vechten valt. Kameraadschap tegenover verraad, conflict tegenover toenadering, sportiviteit tegenover vertwijfeling. Een grimmig, fysiek trio dat zich stapsgewijs prijsgeeft en dat de toeschouwer een parcours voorschotelt waarin je niet anders kunt dan meegaan en meevoelen.

"Essential Rights laat letterlijk én figuurlijk alle hoeken van de ruimte zien […] Stoer, fysiek, energiek en communicatief." Juryrapport BNG Bank Dansprijs


ENGEL

Kim-Jomi Fischer & Marta Alstadsæter

Is het circus of is het dans? Die vraag pareren Kim-Jomi Fischer (1985) en Marta Alstadsæter (1990) met een zacht, vloeiend en sculpturaal spel met kracht, balans en verhouding en alles wat je daarbinnen kunt laten vliegen en uit het lood kunt laten hangen. De een acrobatisch danser, de ander een dansant acrobaat. Samen leggen ze nieuwe betekenislagen bloot in de motoriek van de ander. Tijdens DansClick presenteren ze ENGEL, een dans- en circusvoorstelling over de innerlijke strijd waaraan we iedere dag zijn blootgesteld. De voorstelling is geïnspireerd op de dichtbundel Stof dat als een meisje van Toon Tellegen.

"De symbiotische vorm (...) zorgt ervoor dat je geen moment wil wegkijken van deze versmelting van twee lichamen." ★★★★★ theaterkrant.nl

Meer over de makers

DansClick

Het succesvolle tourneeformat DansClick heeft sinds 2006 tientallen jonge choreografen in double of triple-bills bij het brede publiek geïntroduceerd. Vrijwel alle choreografen die op dit moment het gezicht van de Nederlandse dans bepalen hebben ooit hun werk in de DansClick gepresenteerd: van Ann Van den Broek tot Club Guy & Roni, Jens Van Daele, David Middendorp, Duda Paiva, Amos Ben-Tal, Pia Meuthen, Jasper van Luijk, Samir Calixto en Shailesh Bahoran. Het is een springplank van formaat.

 

 

BNG Bank Dansprijs

Het BNG Cultuurfonds en Korzo producties hebben in 2014 jaar de handen ineen geslagen om bijzonder getalenteerde makers met (inter)nationale potentie te ondersteunen op hun weg naar de volgende fase in hun carrière. Nu de Nederlandse productiehuizen waar jonge makers aan de slag kunnen het moeilijk hebben, willen Korzo en het BNG Cultuurfonds zorg dragen voor de continuïteit in de ontwikkeling van excellente jonge makers. De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van dans- en theaterjournaliste Annette Embrechts. De andere juryleden zijn Ingrid Melman, dansprogrammeur van Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort; Heleen Volman, artistiek leider van DansBrabant, Stacz Wilhelm, hoofd productie van Korzo en programmeur van de dansserie All there is, en Mat Meijs, secretaris en bestuurslid van het BNG Cultuurfonds.