Een rauwe en meeslepende voorstelling over de veerkracht van de mens

Rebound

Backbone / Alida Dors / Theater Rotterdam
11
jan
-
12
jan
Data & kaarten
 • vr 11 jan
  20:30
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Grote Zaal
 • za 12 jan
  20:30
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Grote Zaal

Wat bepaalt eigenlijk wie je bent, wanneer alles wat je een identiteit geeft weg valt? In hoeverre doen achtergrond, status en cultuur er toe? Rebound gaat over de veerkracht van de mens die nodig is om met interne en opgelegde structuren te leren leven of deze te doorbreken. Een rauwe en meeslepende voorstelling waarin machtsverhoudingen, verlangens en geheimen voorbij komen.

Een rauwe en meeslepende voorstelling over de veerkracht van de mens

In een anonieme ruimte worden dansers ingesloten door muren. In deze verstikkende situatie zijn zij tot zichzelf en elkaar veroordeeld. Zichtbaar gestript van alles wat hun een sociale identiteit geeft, ontstaat er een onderzoekende dans naar het ‘zelf’ en de onderliggende verhoudingen. Het hier en nu is bepalend, maar herinneringen, angsten en structuren bonzen genadeloos op de muren.

Choreograaf Alida Dors komt met een remake op het werk Rebound (2005) van Conny Jansen. Net als Conny onderzoekt Alida het begrip ‘veerkracht’. Alida laat zich onder andere inspireren door de vele vluchtelingen en asielzoekers die opnieuw hun identiteit moeten hervinden, het begrip ‘glazen plafond’ en soortgelijke beklemmende situaties. De dansers ontwikkelen breekbaar, strijdbaar en gepassioneerd hun eigen verhaal, waarin ze geconfronteerd worden met zelf opgelegde en sociale structuren.

Credits

Rebound is een voorstelling van BackBone in co-productie met Theater Rotterdam en financiele steun van het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Meer over de makers

Alida Dors heeft haar wortels in de hiphop en dit is de bron van haar werk. Qua vorm zoekt ze altijd onorthodoxe ontmoetingen met andere disciplines op. Deze open houding, waardoor de constante ontmoeting een continue verandering teweeg brengt, is in haar ogen de kern van hiphop. Het is die houding die Alida Dors | BackBone uitdraagt en die zichtbaar is in de dansers en het artistieke team waarmee ze werkt, maar ook in het publiek dat haar werk volgt. Met haar eigen danstaal laat Alida haar stem horen over maatschappelijke thema’s die in onze huidige tijd relevant zijn. De thema’s vertegenwoordigen vaak de strijd tussen het individu en de maatschappij waarbij beeldvorming, machtsverhoudingen en identiteit centraal staan. Haar voorstellingen zijn een energieke oproep tot (zelf)reflectie en bewustwording van ons aandeel in de samenleving.