"Als dat geen liefde is" ★★★★ Volkskrant

Liefdesverklaring (voor altijd)

Nicole Beutler Projects / Het Zuidelijk Toneel / Rudolphi Producties
22 jan
-
26 jan
Data & kaarten
 • di 22 jan
  20:30
  Grote Zaal
  Geweest
 • wo 23 jan
  20:30
  Grote Zaal
  Geweest
 • do 24 jan
  20:30
  Grote Zaal
  Geweest
 • vr 25 jan
  20:30
  Grote Zaal
  Geweest
 • za 26 jan
  20:30
  Grote Zaal
  Geweest
Meer speeldata

Cas Enklaar, Marien Jongewaard, René van ’t Hof en Annet Malherbe - vier doorgewinterde acteurs en mimespelers vertegenwoordigen vele decennia aan ervaring in de Nederlandse theaters. Na een lange relatie met het publiek maken zij de balans op. Jarenlang keken we naar hen, nu kijken zij terug.

Een hartverwarmende dankbetuiging aan het publiek

“Wanneer u naar buiten stapt, wordt het hier koud”

Het begon allemaal met het beroemde en beruchte stuk Publikumsbeschimpfung uit 1968, waarmee de Oostenrijkse toneelschrijver Peter Handke zijn publiek bestookte met verwensingen en beledigingen. In 2014 adopteerden Magne van den Berg (toneelschrijver) en Nicole Beutler (theatermaker/choreograaf) het stuk en draaiden het 180 graden. Liefdesverklaring, een voorstelling met zes jongeren, was een hartverwarmende dankbetuiging aan het publiek. Het stuk kreeg laaiend enthousiaste reacties en werd geselecteerd voor het Theaterfestival.

Liefdesverklaring (voor altijd) is het vervolg. Niet met jongeren, maar juist met oudere, zeer ervaren acteurs. Het is doorleefder, rauwer en eerlijker. Want zoals in elke lange relatie komt de liefde niet zonder strijd. Het stuk gaat over acteurs, en over toneel, maar vooral over hun relatie met ons. Een onverbloemde ode aan de toeschouwer, aan wederzijds vertrouwen, aan wat ons maakt en wat ons breekt.

Credits

concept en regie Nicole Beutler en Magne van den Berg
tekst Magne van den Berg
spel Annet Malherbe, Cas Enklaar / Lucas Dijkema, Marien Jongewaard, René van ’t Hof
artistiek advies Piet Menu
muziek Gary Shepherd
met dank aan Het Nationale Theater


 IN DE PERS
 

"Het is een genot om dit viertal over het toneel te zien bewegen. (...) Afwisselend dolkomisch en doodserieus brengen ze een ode aan een oeuvre en een ode aan het vak."
★★★★ Volkskrant
 

“Liefdevolle ode aan kijker en speler. Liefdesverklaring (voor altijd) is een statement van liefde dat via taal, toon en lichaam ook vraagt wat we eigenlijk hebben bereikt sinds radicale openheid het credo werd.” Theaterkrant

Foto: Bart Grietens
Foto: Bart Grietens
Foto: Bart Grietens
Foto: Bart Grietens
Foto: Bart Grietens
Foto: Bart Grietens
Foto: Bart Grietens
Foto: Bart Grietens
Foto: Bart Grietens
Foto: Bart Grietens

Meer over de makers

Na 1: SONGS (2009), Piece (2011), Liefdesverklaring (2014) en Role Model (2018) is dit de vijfde intensieve samenwerking van Magne van den Berg en Nicole Beutler. Het is een duo dat zowel beeldend, inhoudelijk als emotioneel altijd boeit. Moeiteloos combineren ze teksttoneel met beweging en muziek. Als geen ander weten ze ‘de essentie van de dingen’ te verankeren in woord en beeld.

Piet Menu: “Het Zuidelijk Toneel onderzoekt de kunst van het ouder worden, zowel in de afscheidstournee van Bejaarden en Begeerte als in Liefdesverklaring (voor altijd) en nog een aantal kleinere projecten. De kunst van het ouder worden, als oproep om in het licht van de ondergaande zon onszelf, ongeacht de leeftijd, weer eens goed te gaan bekijken.”