Nieuwe voorstelling van De Gemeenschap na winnen Theo d’Or 2018 - Karina Holla

Strindberg & Dal

De Gemeenschap
7
feb
-
10
feb
Data & kaarten
 • do 7 feb
  20:30
  incl. inleiding om 19:45 uur
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Grote Zaal
 • vr 8 feb
  20:30
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Grote Zaal
 • za 9 feb
  20:30
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Grote Zaal
 • zo 10 feb
  20:30
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Grote Zaal
Meer speeldata

De vooruitstrevende toneelgroep &Co werkt met overgave aan de eerste Nederlandstalige opvoering van Dal in de mist, een kort geleden boven water gekomen stuk van de Zweedse schrijver August Strindberg.

Toneel en werkelijkheid raken hopeloos verstrikt

Tijdens het repeteren aan dit donkere drama over manvrouwverhoudingen, gemankeerde liefde en manipulatie lopen ook binnen het gezelschap de persoonlijke en professionele spanningen hoog op.

De regisseur neemt zijn opvattingen over 'fysiek theater' wat al te letterlijk, de mannelijke gastacteur beschikt niet over de heterokwaliteiten die zijn rol vereist en de regieassistent loopt wel erg opzichtig te koop met haar bereidheid om 'alles' te doen voor een toneelcarrière.

Toneel en werkelijkheid raken verwikkeld en verstrikt en door alle botsingen krijgt deze
Strindbergonderneming onbedoeld de trekjes van een wrange klucht.

Credits

spel Monique Kuijpers, Dic van Duin, Henke Tuinstra, Barnaby Luke Savage, Tessa Jonge Poerink
tekst Rob de Graaf
regie Roy Peters

Foto: Casper Koster
Foto: Casper Koster

Meer over de makers

Strindberg en dal sluit aan bij eerdere stukken van De Gemeenschap, zoals 'De Shakespeare Club' (2017) en 'Stand up, lie down' (2015). Net als bij die producties gaat het hier over de vaak moeizame verhouding tussen wie mensen zijn en de rol die ze spelen, over (seksuele) identiteit en over het grillige, onvoorspelbare verloop van groepsprocessen. 'Strindberg en dal' gaat ook over het delicate thema van (on)gepast gedrag in werksituaties. Wat kan en wat mag niet? Hoe kwetsbaar zijn we ten opzichte van mensen die macht over ons hebben?

Over voorstellingen van De Gemeenschap:

Karina Holla wint Theo d’Or 2018 voor haar rol in ROMP

"De Shakespeare Club wordt door de spitsvondige tekst en het geweldige spel het politieketheater dat deze tijd nodig heeft: buitengewoon vermakelijk, meerduidig en dapper in zijn nuance" De Shakespeare Club - Theaterkant, 2017