Aansprekend, humorvol en onderhoudend filosofie-theater

Spinoza - #3 in de filosofenreeks

Zuidelijk Toneel
16
feb
-
17
feb
Data & kaarten
 • za 16 feb
  20:30
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Grote Zaal
 • zo 17 feb
  20:30
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Grote Zaal

"Ik heb getracht niet te lachen om menselijke handelingen, er niet om te huilen, ze ook niet te haten, maar ze te begrijpen.”

Niets menselijks is mij vreemd

Eindelijk! Nederlands bekendste filosoof, Baruch Spinoza, is aan de beurt. Spinoza leeft en is brandend actueel. Naast zijn bevlogen en rationeel onderbouwde boodschap van vrede, vrijheid en openheid staat een man van vlees en bloed, heen en weer geslingerd tussen eenzaamheid, vrijheid, strijd en verzet. Hij toont dat er géén kloof kan zijn tussen overtuiging en het eigen leven, tussen denken en praktische wijsheid, tussen idealen en politiek realisme. Een voorstelling voor jonge idealisten, oude krokodillen en iedereen die af en toe eens nadenkt.

Spinoza is, na Socrates en Marx, nummer drie van onze aansprekende, humorvolle en onderhoudende filosofenreeks. We wekken filosofen tot leven en kijken terug op leven, werk en de erfenis. Leer en geniet van het vakmanschap van bedenker en regisseur Stefaan Van Brabandt. Zijn motto: ‘drempel laag, lat hoog’.

 IN DE PERS 


“Het scherpste politieke theater dat ik in tijden heb gezien. Confronterend en prikkelend. We gingen aangevuurd en gloedvol naar buiten.”

 

“De tekst van Van Brabandt swingt en zingt als het sextet van Miles Davis ten tijde van Kind of Blue, de boodschap bijt.”

Credits

concept, regie Stefaan Van Brabandt
spel Han Kerckhoffs
dramaturgie Wannes Gyselinck
artistiek advies Piet Menu

 

Meer over de makers

Stefaan Van Brabandt (Gent, 1979) is (toneel)schrijver, acteur, singer-songwriter én filosoof. Dat maakt hem tot dé man om ons een spiegel voor te houden. In zijn stukkenreeks rond de grote wijsgeren vloeien heden, verleden en toekomst samen. Theater dat uitnodigt tot denken met als motto: drempel laag en lat hoog. Geschreven in taal die ons lijkt toe te zingen. Bij HZT maakt Stefaan de succesvolle filosofenmonologen Socrates en Marx.