Twee performances op zoek naar de onzichtbare laag in de muziek

Dance of the Viola & Antipode

Esther Apituley & Anne Veinberg
di 19
februari
  • di 19 feb
    20:30
    Dans op Dinsdag
    Theater Bellevue, Amsterdam
    Grote Zaal

Door de persoonlijke, eigenzinnige en humorvolle presentatie van Apituley en de bijzondere muziek, anekdotes en achtergrondinformatie over de componist wordt klassieke muziek in een ander licht gezet.

Hoe belangrijk is die ene noot en waarom?

De twee concerten gaan verder dan luisteren. Een combinatie van muziek en het verhaal over de muziek én de ervaringen daarbij. Zoals de diepere zin van de liefde voor de muziek en informatie over het instrument de altviool. De luisteraar wordt op scherp gesteld door de verbeelding en de fantasie te prikkelen.

Muziek is abstract, maar welke beelden komen naar boven als je er naar luistert? Waar zit de onzichtbare laag in de muziek?

Performance 1

In Dance of the Viola wordt de altviool in alle kleuren en stijlen vertolkt, en bevat stukken die speciaal werden geschreven voor Esther Apituley. Naast de diepe melancholische klanken van de altviool, klinken uitdagende en vernieuwende soundscapes. Apituley was zeer succesvol met dit programmma tijdens zes concerten in New York. 

Performance 2
Antipode is gebaseerd op het gedicht van Gerrit Komrij. Antipode betekent 'tegenovergestelde'. Dat gegeven hoor je terug in de composities en in de gedichten. In de presentatie van Apituley en Veinberg zitten ook tegenstrijdigheden, gecombineerd met humor en ernst levert dit een enerverende performance op.

Credits

Performance Concert 1 "Dance of the Viola"
Viool Esther Apituley
Europees-Amerikaans programma Bach, Wieniawsky, JacobTV, Cage, Hudson

Duo Performance Concert 2 "Antipode"
viool, violofoon Esther Apituley 
piano Anne Veinberg
Europees–Amerikaans programma Telemann, Bridge, Dean, Pärt, Dunstan