Klassieke en hedendaagse muziek in een ander licht

Dance of the Viola - Antipode

Esther Apituley & Anne Veinberg
19 feb
20:30
  • di 19 feb
    20:30 - 21:45
    Grote Zaal
    Geweest

Een concert dat gaat verder dan luisteren. Esther Apituley vertelt over haar passie voor muziek en over persoonlijke ervaringen, waardoor je op een andere manier gaat luisteren. De luisteraar wordt uitgedaagd met zijn verbeelding de fantasie te prikkelen.

Hoe belangrijk is die ene noot en waarom?

Muziek is abstract, maar welke beelden komen naar voren als je er naar luistert? Waar zit de onzichtbare laag in de muziek?

In Dance of the Viola - Antipode vertolkt de altviool allerlei kleuren en stijlen. De muziek, speciaal geschreven voor violiste Esther Apituley en pianiste Anne Veinberg, bevat diepe, melancholische klanken en vernieuwende soundscapes. Apituley was zeer succesvol met dit programma tijdens zes concerten in New York.

Antipode is gebaseerd op het gedicht van Gerrit Komrij en betekent ‘tegenovergesteld'. Dit gegeven hoor je terug in de composities: in de presentatie van Apituley en Veinberg zitten ook tegenstrijdigheden. Een combinatie van humor en ernst levert een enerverende performance op.

Door de persoonlijke eigenzinnige en humorvolle presentatie van Apituley met de bijzondere muziek, anekdotes en achtergronden van de componist wordt klassieke en hedendaagse muziek in een ander licht gezet.

Credits

performance concert Dance of the Viola - Antipode
altviool, violophoon Esther Apituley
piano, melodica Anne Veinberg
Europees-Amerikaans programma met oa. Bach, Pärt, Vieuxtemps, JacobTV, Dunsta