Dunja Jocic is een van de spannende nieuwkomers in de Nederlandse dans

The Protagonist

Dunja Jocic / Korzo producties
12 mrt
20:30
  • di 12 mrt
    20:30
    Dans op Dinsdag
    Grote Zaal
    Geweest

In een poging grip te krijgen op haar leven, neemt Dunja Jocic het rigoureuze besluit offline te gaan. Haar toevlucht tot de analoge wereld veroorzaakt een stroom aan surrealistische dagdromen.

 

Dunja Jocic is een van de spannende nieuwkomers in de Nederlandse dans

In de nieuwste voorstelling The Protagonist van Dunja Jocic volgen we een narcistische, kille jonge vrouw. In haar dwangmatige computerverslaving heeft ze zich vereenzelvigd met de digitale wereld. Steeds dieper raakt ze verstrikt in deze wereld en steeds moeilijker wordt het om zich staande te houden in de verschillende realiteiten die ze met anderen deelt.

Overspoeld door de dwingende overvloed aan informatie, wil ze weer grip op haar leven krijgen en neemt het rigoureuze besluit offline te gaan. Haar plotse toevlucht tot de analoge wereld veroorzaakt een stroom aan surrealistische dagdromen. Als in een verwarde online zoekmachine raakt ze verstrikt in historische inconsequenties. Het heden mengt zich met de tijd van de mythische, gewelddadige en tragische Queen Mary. De vrouw moet vechten voor het behoud van haar identiteit.
 

Credits

concept, regie en choreografie Dunja Jocic
compositie Harry de Wit
tekst Barbi Marković
 

 IN DE PERS  

"Knap geconstrueerde on- en offline bevreemding (…) Een fris en eigenzinnig geluid tijdens het CaDance festival komt van choreograaf, filmmaker en performer Dunja Jocic." Theaterkrant

"The Protagonist is gedurfd en vermakelijk" Trouw

 

Foto: Jelena Jankovic
Foto: Jelena Jankovic
Foto: Jelena Jankovic
Foto: Jelena Jankovic
Foto: Jelena Jankovic

Meer over de makers

Korzo producties is één van Nederlands grootste dansproducenten voor jonge en toonaangevende choreografen. Al 30 jaar is het een naam die verbonden is aan de nieuwste generatie dansmakers en aan initiatieven die de Nederlandse dans van een nieuwe impuls voorzien. De producties van Korzo duiken dan ook regelmatig op in de programma’s van de Nederlandse theaters en schouwburgen. Eén van de visitekaartjes van Korzo producties is het tweejaarlijkse CaDance Festival voor moderne dans. Ook maakt het danshuis naam met evenementen als Voorjaarsontwaken, Here we live and now en DansClick. In het Korzo theater, met als thuisbasis Den Haag, is het hele jaar door het nieuwste choreografietalent te bewonderen. Bij Korzo zetten beginnende dansmakers hun eerste stappen zetten en brengen gerenommeerde choreografen hun nieuwe voorstellingen in première. Korzo producties presenteert choreografen die niet alleen nu, maar ook in de toekomst een aanwinst voor de Nederlandse dans zullen zijn.

Dunja Jocic (Belgrado, 1978) begon al als klein kind met ritmische gymnastiek, en was de jongste deelnemer van de 1992 World Cup in Brussel. Ze maakte deel uit van het Olympisch Team tot 1996. Ze moest hiermee stoppen vanwege het sluiten van haar landsgrenzen als gevolg van politieke spanningen. Toen ze zich inschreef aan de balletschool Lujo Davico in Belgrado vond ze een vervanging. Ze studeerde door aan de Rotterdamse Dansacademie. Sindsdien is ze werkzaam als freelance danseres. Dunja Jocic heeft in Nederland naam gemaakt als een van de gezichtsbepalende dansers van Club Guy & Roni. Sinds enige jaren legt ze zich toe op het maken van haar eigen voorstellingen en het regisseren van dansfilms, waarbij vanaf het begin sprake is van een geheel eigen handschrift. Jocic’ elektrisch geladen en grillig virtuoze danstaal is meteen herkenbaar, maar haast nog karakteristieker is de manier waarop deze messcherpe dans is ingebed in een poëtisch totaalkunstwerk. Dans, licht, scenografie en ijzersterke teksten komen samen in een verbluffende, hallucinerende beeldenstroom en een net aan referenties. Dunja Jocic is hiermee een van de spannende nieuwkomers in de Nederlandse dans. Ze ontving dan ook in 2016 de BNG Bank Dansprijs.