Zoektocht naar de waarheid in pure muzikaliteit en intense lichamelijkheid

W

Samir Calixto / Korzo producties
9 apr
20:30

Samir Calixto heeft in de afgelopen jaren veel indruk gemaakt met zijn bewerkingen van Winterreise (naar Schubert), 4 Seasons (naar Vivaldi), Paradise Lost (naar Milton) en Summa (naar Arvo Pärt). Met een compromisloze kruising van pure muzikaliteit en intense lichamelijkheid graaft hij net zo diep in de thematiek van zijn voorstellingen tot deze een tijdloze kwaliteit krijgen.

Zoektocht naar de waarheid in pure muzikaliteit en intense lichamelijkheid

Onderdeel van:
Dans op Dinsdag

Na het indrukwekkende M, waarin vijf mannelijke dansers zich fysiek en mentaal volledig overgaven, maakt de Braziliaanse choreograaf Samir Calixto nu W. Wederom begeeft hij zich op de intrigerende kruisbestuiving van dans en de filosofie van Nietzsche. W is in alle opzichten het spiegelbeeld van M: een stuk waarin vijf vrouwen de kracht, woede en wellust voelbaar maken die in de mythes en archetypes rond vrouwen zo nadrukkelijk aanwezig zijn.

"Zowel op gebied van de liefde als de wraak zijn vrouwen veel wreder dan mannen."
Uit Nietzsche’s Voorbij Goed en Kwaad (Jenseits von Gut und Böse)

Wat Mahler was voor M is Wagner voor W. Wagners Tristan en Isolde is een polemisch werk over de extremen van het menselijk instinct, die door de irrationaliteit van romantische liefde worden ontketend. Op een moderne bewerking van Wagners muziek brengt Calixto met W onze obsessieve zoektocht naar de waarheid voor het voetlicht, nu vanuit het vrouwelijk perspectief. Door Calixto’s meedogenloze fysicaliteit worden bij de danseressen de lagen afgepeld en komen hun kwetsbaarheden en barbaarsheid naar boven. De vrouwen ondergaan een intens ritueel van overgave, wellust en opoffering, totdat de puurheid van het bestaan wordt bereikt.

Credits

concept, choreografie, kostuums, geluid Samir Calixto
dans Camilla Montesi, Xanthe van Opstal, Aya Misaki, Sammie Hermans, Alice De Maio
lichtontwerp Pavla Béranova
scenografie Samir Calixto, Pavla Beranovà
choreografie assistentie Quentin Roger
kostuumassistentie, costumière Jorrien Schoneveld

Foto: Joris Jan Bos
Foto: Joris Jan Bos
Foto: Joris Jan Bos
Foto: Joris Jan Bos
Foto: Joris Jan Bos
Foto: Joris Jan Bos
Foto: Joris Jan Bos
Foto: Joris Jan Bos

Meer over de makers

De Braziliaan Samir Calixto (1978) volgde opleidingen in toneel, dans en klassieke muziek aan de São Paulo University en het Conservatorium van São Paulo City. Een jaar na zijn afstuderen (2004) maakte hij de oversteek naar Europa en besloot hij zich definitief te focussen op zijn danscarrière. Hij ontwikkelde zich als danser en maker door de samenwerking met de vele choreografen die hij in Nederland en de rest van Europa ontmoette. In 2009 creëerde Samir zijn eerste muzikale dansproductie samen met cellist Jan Willem Troost. Ondersteund door Korzo producties maakte Samir daarna een aantal indrukwekkende lijst voorstellingen: Winterreise, 4 Seasons, Paradise Lost, M en Summa. Hij ontving een Zwaan-nominatie voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2013’ en de BNG Bank selecteerde hem als ‘Excellent Talent 2014’. Het is Samir gelukt om in korte tijd een enthousiast publiek op te bouwen dat samen met hem het vermeend vertrouwde opnieuw ontdekt. Met een compromisloze kruising van pure muzikaliteit en intense lichamelijkheid, graaft hij net zo diep in de thematiek van zijn voorstellingen tot deze een tijdloze kwaliteit krijgen.

Korzo producties is één van Nederlands grootste dansproducenten voor jonge en toonaangevende choreografen. Al 30 jaar is het een naam die verbonden is aan de nieuwste generatie dansmakers en aan initiatieven die de Nederlandse dans van een nieuwe impuls voorzien. De producties van Korzo duiken dan ook regelmatig op in de programma’s van de Nederlandse theaters en schouwburgen. Eén van de visitekaartjes van Korzo producties is het tweejaarlijkse CaDance Festival voor moderne dans. Ook maakt het danshuis naam met evenementen als Voorjaarsontwaken, Here we live and now en DansClick. In het Korzo theater, met als thuisbasis Den Haag, is het hele jaar door het nieuwste choreografietalent te bewonderen. Bij Korzo zetten beginnende dansmakers hun eerste stappen zetten en brengen gerenommeerde choreografen hun nieuwe voorstellingen in première. Korzo producties presenteert choreografen die niet alleen nu, maar ook in de toekomst een aanwinst voor de Nederlandse dans zullen zijn.