De Vaderlandse Oorlog
Marcel Dolman & hollandse meesters

De Vaderlandse Oorlog

Theatergroep Aluin
Unieke theatermarathon over de 17e eeuw
za 18 mei en zo 19 mei

De afgelopen jaren kwamen de drie succesvolle delen van De Vaderlandse Oorlog afzonderlijk van elkaar uit. In een aantal steden is er de unieke kans om de drie delen achter elkaar te zien. In de hoofdstad, die in de 17e eeuw een belangrijke rol speelde in de totstandkoming van de Republiek, mag deze voorstelling natuurlijk niet ontbreken! 

Over de drie delen:
Deel 1, 1600
Slag bij Nieuwpoort gaat over de opkomst van de ‘founding fathers’ van Nederland, Maurits en van Oldenbarnevelt. De als overwinning ‘geframede’ veldslag bij Nieuwpoort, in opdracht van Oldenbarnevelt, betekent bijna het einde van Maurits en het Nederlandse leger. Maurits is woedend en de eerste scheuren in de samenwerking tussen het wonderduo ontstaan.

Deel 2, 1619
Staakt het vuren bestrijkt het Twaalfjarig Bestand, een periode van vrede met Spanje, maar van onrust in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Er ontstaan godsdiensttwisten en Maurits en van Oldenbarnevelt komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.


Deel 3, 1619
Maak het kort… is het requiem voor Oldenbarnevelt, die ten onrechte door Maurits en de Staten Generaal voor landverraad en hoogverraad ter dood wordt veroordeeld. Doordat beide heren niet toegeven, wordt de briljante staatsman in 1619 onthoofd.


 WALKING DINNER 
door De Smoeshaan (uiterlijk een dag van te voren te bestellen)
In de lange pauze van de voorstelling verzorgt De Smoeshaan een buffet voor een lekkere maaltijd. U kunt dit “Walking Dinner” bij uw voorstelling boeken in het bestel proces.

De maaltijd bestaat uit een buffet met verschillende mediterrane gerechten; u kunt van alles wat proeven of uw favoriet kiezen!

- Chili van pompoen met papadum, koriander, kidneybonen en gele curry (v)
- Lasagna bolognese met ruccola, grana padano en gepofte cherrytomaat
- Stoofschotel met kikkererwten, gedroogde abrikozen, aubergine, paprika, ras el hanout en tzatziki (v)


 TIJDSCHEMA 

zaterdag 18 mei
16:00-17:30    Slag bij Nieuwpoort
17:30-19:00    Dinerpauze
19:00-20:30    Staakt het vuren
20:30-21:00    Korte pauze
21:00-22:15    Maak het kort…

zondag 19 mei 2019
14:00-15.30   Slag bij Nieuwpoort
15:30-16:00   Korte pauze
16:00-17:30   Staakt het vuren
17:30-19:00   Dinerpauze
19:00-20:15   Maak het kort…

Eem unieke theatermarathon in Amsterdam!

 IN DE PERS 

"Het stuk over de dood van Johan van Oldenbarnevelt is gruwelijk actueel" ★★★★★ Cultureel Persbureau over deel III

"Helder spel in 1600 Slag bij Nieuwpoort" ★★★★ de Volkskrant, over deel I

"Treffende weergave, voorzien van sterke humor" Theaterkrant

Credits

tekst Erik Snel
regie Victorine Plante
spel Boris van Bommel, Jilles Flinterman, Hiske Eriks, Klaas Postmus, Maxime Vandommele
decor Marcel Dolman
licht Claus den Hartog
kostuums Anouk van Schie
techniek Gijs ’t Hoen
in samenwerking met Het Rijksmuseum, Johan van Oldenbarneveltjaar 2019, Maand van de Geschiedenis.

Meer over de makers

Over Erik Snel, de schrijver van de Vaderlandse Oorlog:
Schrijver (en artistiek leider van Aluin) Erik Snel is gefascineerd door historisch theater zoals Shakespeare dat rond het jaar 1600 Engeland deed. Niet alleen biedt de geschiedenis prachtige verhalen, maar het leent zich ook om die bijzondere gebeurtenissen en markante personages een stem te geven. Waarom hebben we in Nederland zo weinig historisch theater? Waarom spelen we wel de Engelse geschiedenis via Shakespeare en niet de Nederlandse. Erik Snel besloot zelf een Shakespeareaanse tragedie te schrijven in drie delen over de 80-jarige oorlog met Spanje die ons van de katholieke dictatuur bevrijdde, over de briljante veldheer Maurits die samen met landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt een land wist te maken van een losse verzameling natte staatjes, over het vormen van het land zoals we dat nu kennen. Over het ontstaan van de rijkdom en de zelfstandigheid. Maar ook over de donkere kanten. De bloedige strijd om het geloof, de koppige bitterheid en afgunst tussen Maurits en Oldenbarnevelt en de trieste afloop van een samenwerking die tot ons Nederland leidde. Drie meeslepende tragedies met veel drama, humor en dynamiek die bewijzen dat geschiedenis een prachtige bron is voor oersterke verhalen.