Drie afzonderlijke duetten, geïnspireerd door de tegenstellingen die in de menselijke natuur bestaan

The Little Great People

Jiří Pokorný / Korzo producties / Nederlands Dans Theater
28 mei
20:30

Pokorný’s voorstellingen kenmerken zich door inventiviteit en virtuoze bewegingstaal. The Little Great People bestaat uit drie afzonderlijke duetten, geïnspireerd door de tegenstellingen die in de menselijke natuur bestaan. Ieder duet is gewijd aan een ander gebied van tegenstrijdigheden.

Pokorný’s voorstellingen kenmerken zich door inventiviteit en virtuoze bewegingstaal

Onderdeel van:
Dans op Dinsdag

Korzo en Nederlands Dans Theater bundelen de krachten om aanstormende dansmakers een kans te geven een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan. Voor 2019 is dat Jiří Pokorný, die zeven jaar bij NDT danste en zich daarna verbond aan het nieuwe gezelschap Kidd Pivot van de inmiddels wereldberoemde choreografe Crystal Pite. Hij wordt als choreograaf in het buitenland als belangrijk opkomend talent gezien. In 2013 keerde Pokorný terug naar Nederland, waar hij veel indruk maakte met twee opeenvolgende stukken voor het Korzo-NDT programma Up & Coming Choreographers. En nu maakt hij zijn eerste avondvullende productie voor de Nederlandse theaters. 

Credits

choreografie Jiří Pokorný
dramaturgisch advies Radim Vizvary
dans Kenta Kojiri, Carolina Mancuso, Sarah Reynolds, Dominic Santia, Erika Polleto, Aya Degani
lichtontwerp Loes Schakenbos
compositie Davidson Jaconello
campagnebeeld Loes Schakenbos

Meer over de makers

Jiří Pokorný (Praag, 1981) begon op achtjarige leeftijd met zijn danstraining aan de voorbereidende balletopleiding van de Staatsopera en vervolgde zijn studie aan het Praags Nationaal Dans Conservatorium. Na zijn afstuderen voegde Pokorný zich bij Laterna Magika in Praag. Drie jaar later trad hij toe tot NDT 2 in Den Haag en groeide door naar NDT 1. Pokorný heeft met vele gerenommeerde choreografen gewerkt waaronder Jiří Kylián, Sol León & Paul Lightfoot, Mats Ek en Ohad Naharin. Na zeven jaren NDT verbond hij zich in 2010 aan het gezelschap Kidd Pivot Frankfurt onder leiding van Crystal Pite. Als choreograaf maakte hij zijn eerste korte werken tijdens de jaarlijkse NDT choreografieworkshop Switch. Zijn eerste langere choreografieën maakte hij voor NDT’s Summer Intensive, gevolgd door het Korzo-NDT 2 programma Up & Coming Choreographers en twee grote zaal producties voor NDT 2: A Honeydew Hunt (2015) en Humpback Runner (2016). Sinds zijn internationale erkenning heeft Pokorný met diverse dansgezelschappen samengewerkt, waaronder Aterballetto in Italië.

Sinds 2013 bundelen Korzo en Nederlands Dans Theater (NDT) de krachten om aanstormende dansmakers optimaal te begeleiden en een geschikt podium te bieden. Ieder jaar kiezen zij een choreograaf die zij ondersteunen om een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan. Jiří Pokorný sluit zich aan bij een illuster lijstje: Iván Pérez, Amos Ben-Tal, Joeri Dubbe, Samir Calixto, Marina Mascarell en Fernando Hernando Magadan gingen hem voor. Daarnaast organiseren Korzo en NDT ook een aantal events waarvoor getalenteerde choreografen worden uitgenodigd korte voorstellingen te maken. Deze worden gebundeld gepresenteerd tijdens Here we live and now en Up & Coming Choreographers in het Korzo theater en Shortcuts XL in het Zuiderstrandtheater te Den Haag.