Live talkshow over oostfrontsoldaten en IS-strijders

Amnes(t)ie

Action Zoo Humain
za 15
september
 • za 15 sep
  20:30 - 22:00
  Nederlands Theater Festival
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Grote Zaal

"Wat doen we met mensen die extreme keuzes maken waarmee ze zichzelf buiten de samenleving plaatsen? Mensen die worden gezien als een gevaar voor de samenleving, wat als die spijt krijgen en willen terugkeren? Geven we ze een tweede kans of duwen we ze in een vergeetput?"

Theatergezelschap Action Zoo Humain duikt in het televisielandschap met een nooit eerder geziene talkshowformat: 'Samen door één deur'.

Live talkshow over oostfrontsoldaten en IS-strijders

Amnes(t)ie snijdt zowel ons collectief verleden als de huidige precaire socio-politieke realiteit aan: wat kunnen we vandaag leren uit een periode in de geschiedenis waarin de ‘integratie’ en ‘genezing’ van fanatici een hot topic was? Kunnen we lessen trekken uit de herintegratie van collaborateurs na WOII met oog op de terugkeer van geradicaliseerde IS- strijders - vooral ook nu het kalifaat verbrokkeld is? Moeten we vergeten en vergeven? En is er een mogelijkheid tot verzoening? Wat zijn de implicaties voor de omgeving/familie van Oostfronters en IS-strijders en wat gebeurt er wanneer beide partijen oog in oog komen te staan?

Vergeet de prietpraat, het conflict, de geveinsde interesse. 'Samen door één deur' lapt de 10 geboden van het TV-format aan de laars en trekt de kaart van de radicale verzoening, met als gastheer: Bert Gabriëls! De gasten van de avond: een dochter van een Vlaamse collaborateur en een moeder van een Syriëstrijder.


Amnes(t)ie is het derde luik van De Waarheidstrilogie1 (De Waarheidscommissie 2013, Join the Revolution 2015), waarin Action Zoo Humain meer vragen dan antwoorden oproept.

Credits

concept Chokri Ben Chikha
regie Chokri Ben Chikha, Tom Dupont
dramaturgie Zouzou Ben Chikha
spel Bert Gabriëls, Dahlia Pessemiers-Benamar, Marijke Pinoy
tekst Erik-Ward Geerlings, Erwin Jans
productie Jan-Simon De Lille
videoregie Koen De Saeger
techniek Niels Ieven, Lucas Van de Voorde
camera Adolple Mutoni
koor Mais Quelle Chanson o.l.v. Kapinga Gysel
kostuums Marij De Brabandere
met dank aan prof. dr. Bruno De Wever & dr. Koen Aerts (Universiteit Gent), Stef Ampe, Karolien De Schepper, Kathy Douchar, Fatima Ezzarhouni, Willem Van Cauwenberghe
met de steun van Vlaamse Overheid, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent
in samenwerking met Les Ballets C de la B
partners NTGent, KASK/School of Arts/HoGent, Theater Rotterdam

Foto: Kurt Van der Elst
Foto: Kurt Van der Elst
Foto: Kurt Van der Elst
Foto: Kurt Van der Elst