Wat betekent 'je veilig voelen'?

The Beauty of Falling Apart

Heather Ware / Hilde Elbers
di 30
april
  • di 30 apr
    20:30
    Dans op Dinsdag
    Theater Bellevue, Amsterdam
    Grote Zaal

In deze solo's gebruiken choreografen/dansers Hilde Elbers en Heather Ware alleen wat ze voorhanden hebben: elkaar, hun lichamen en de fysieke ruimte die ze innemen om de dunne lijn te bewandelen van 'je veilig genoeg voelen’. Vertrekkend vanuit vergelijkbare thema's lijkt de vorm die hun werk aanneemt radicaal verschillend.

Heather en Hilde verkennen in twee solo's de lichamelijkheid, performativiteit en het maakproces van de ander.

Onderdeel van:
Dans op Dinsdag

Heather en Hilde delen een diepgewortelde passie voor het buitenleven, voor de natuur. Ze zijn geïntrigeerd door het moment waarop de kracht van de natuur verandert van bevrijdend in bedreigend, het moment waarop onze eigen onbeduidendheid op de proef wordt gesteld en de drang om te overleven het overneemt. De blootstelling eraan vereist dat we onze eigen veiligheid vinden. Ook in de samenleving lijkt het begrip veiligheid vandaag de dag lang niet vanzelfsprekend...

Vertrekkend vanuit dit gedeelde thema maken Hilde en Heather een solo voor elkaar. Beiden hebben een lange geschiedenis als performer en begonnen met creëren van eigen werk. De nieuwsgierigheid groeide om hun makerschap verder te onderzoeken met niet enkel het eigen lichaam als maatstaf. Deze twee solo's komen voort uit hun wens om de lichamelijkheid, de performativiteit en het maakproces van de ander te verkennen.

Credits

choreografie, performance Hilde Elbers, Heather Ware  

muziek Arthur van der Kuip, Dyane Donck 

lichtontwerp Ellen Knops 

productie DansBrabantPodium Bloos

dramaturgie Anne-Marije van den Bersselaar, Moos van den Broek

met dank aan LeineRoebana, ICK Amsterdam

foto Goran Turnsek
foto Goran Turnsek

The Barren Lands
We zijn onderdeel van de natuur - in de vorm van instincten en driften zit natuur in ons. In The Barren Lands onderzoekt choreograaf Hilde Elbers hoe we onderdak en veiligheid kunnen vinden in ons eigen lichaam en in de wildernis van onze eigen primitieve aard. Kunnen we onze primaire instincten en driften onthullen en volledig leven zonder dat we vervreemd of verlamd door ze raken? Kunnen we de rauwe energie ervan gebruiken zonder dat we enkel door ze gedreven worden? Een solo balancerend op de grens van observatie, overgave en gevecht.

 


A Fine Kind of Madness

Een voortdurende fascinatie van choreograaf Heather Ware is het onderzoek naar risico. Hoe gaan wij als individuen en als gemeenschap om met de soms euforische, soms tragische gevolgen van het leiden van een risicovol leven? In A Fine Kind of Madness zet Heather een stapje terug en neemt ze afstand van het begrip risico om de onderliggende gedachte van veiligheid te bestuderen. Veiligheid is tenslotte een noodzaak om risico mogelijk te maken. En wanneer we dat gevoel van veiligheid vinden, waarom is het dan de instinctieve aard van de mensheid om dat onmiddellijk weer op het spel te zetten?