Twee jonge acteurs in gesprek over David Cohen, en over zichzelf.

De Joodse Raad

Mugmetdegoudentand
6
dec
-
13
dec
Data & kaarten
 • do 6 dec
  17:30
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Bellevue Backstage
 • za 8 dec
  17:30
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Bellevue Backstage
 • di 11 dec
  17:30
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Bellevue Backstage
 • do 13 dec
  17:30
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Bellevue Backstage
Meer speeldata

BELLEVUE BACKSTAGE
Ergens onder de rollenzolder, tussen de balletvloeren en theaterlampen biedt Bellevue een podium aan theatermakers die zin hebben om klein te beginnen. Klein theater, met ambities voor de toekomst.

Pas onder extreme omstandigheden blijkt hoe ingewikkeld en levensgevaarlijk het kan zijn om moreel goede keuzes te maken

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op initiatief van de Duitsers een Raad opgericht die de Joodse gemeenschap in Nederland moest besturen en een doorgeefluik werd voor instructies van de Duitse bezetter. Abraham Asscher en David Cohen, beiden al zeer actief binnen de vooroorlogse Joodse gemeenschap, namen die taak op zich en plaatsten zichzelf daarmee voor een duivels dilemma.

Rijxman, Nederlof en schrijfster/journaliste Sarah Sluimer willen in deze zoektocht behoedzaam de beweegredenen nagaan die mogelijkerwijs door Cohen tijdens zijn verbijsterende werk is gevolgd. Dat doen ze samen met twee jonge acteurs, Margo Verhoeven en Jurriaan van Seters. Zij zullen deze voorstudie voor een mogelijke voorstelling ook gaan spelen.

Wat betekent dit gruwelijke stukje geschiedenis voor deze twee jonge mensen? Kunnen zij zich verplaatsen in een situatie waarin ze verstrikt raken in dilemma’s en uitzichtloze keuzes? Want pas onder extreme omstandigheden blijkt hoe ingewikkeld en levensgevaarlijk het kan zijn om moreel goede keuzes te maken.

 

Credits

spel Margo Verhoeven, Jurriaan van Seters
regie, dramaturgie Lineke Rijxman
tekst Sarah Sluimer
tekstbijdrage Margo Verhoeven, Jurriaan Seters