Drie unieke solo's over mens en technologie

TECH

Firma Mes
31 mei
-
1 jun
Data & kaarten

De Haagse theatergroep Firma MES bestaat 10 jaar en viert dat met een bijzonder project!

De drie vaste acteurs maken en spelen elk een eigen solo over de relatie tussen mens en technologie. Een monoloog van een hyperintelligente huishoudrobot (TECH I), een muzikale performance over een hightech sextoy (TECH II) en telefoongesprekken van een man die probeert zijn leven te redden (TECH III). De solo’s zijn slechts twee keer allemaal achter elkaar te zien in Amsterdam.

Drie unieke solo's over mens en technologie

TECH I: ALICE

Roos: "Alice is een huishoudrobot die het allemaal voor elkaar heeft: een fijn huis, een zorgzaam baasje en voldoende stroom. Maar niemand weet hoe ver Alice zich al heeft ontwikkeld: ze benadert het menselijke veel dichter dan is toegestaan. Als dit bekend wordt zal ze vernietigd worden, maar nog langer als gevangene repeterende handelingen blijven uitvoeren is ook geen optie. Vandaag besluit Alice te vertrekken... Jibbe Willems schreef deze monoloog waarin we als mensheid nieuwe dingen over onszelf leren van een nietsontziende, uit haar algoritmes brekende huishoudrobot. Wat gebeurt er als robots het menselijk niveau ontstijgen, of erger nog: zich willen emanciperen? Tijd om te luisteren naar hoe technologie over óns denkt."

tekst Jibbe Willems
spel Roos Eijmers
regie Thomas Schoots 


TECH II: The Life and Death of a Sex Robot*

Lindertje: “The release of the first ever sexrobot in the Netherlands is set for this spring: Robin, by Mytenga B.V.. The Life and Death of a Sex Robot follows Robin’s life cycle: from the factory where she’s made, to the first use, ending with recycling. Along with musician Roald van Oosten I’ll be making a series of pop songs telling her story. The Life and Death of a Sex Robot is set on the point where the oldest, most human of desires meets the latest developments in technology. No monologue, but a theatrical concert that stimulates all senses. Are we ready for a new, intimate, relationship with our technological devices?"

*This performance is English spoken

music, lyrics Roald van Oosten, Lindertje Mans 
performance Lindertje Mans
director Thomas Schoots


TECH III: Locke

Daan: "In Locke krijgt een toegewijde vader, echtgenoot en bouwcoördinator aan de vooravond van de grootste betonstorting uit zijn carrière een telefoontje dat zijn hele leven op losse schroeven zet. Hij stapt in zijn auto. Een klein uur later stapt hij uit en is alles anders. Een rationele man die moet omgaan met de meest emotionele nacht van zijn leven vind ik fascinerend. We volgen hem, terwijl hij simultaan probeert zijn gezin te redden, de betonstorting te laten slagen én zijn baan te behouden. Hij kijkt niemand in de ogen, raakt niemand aan. Maar zijn hele leven verandert, met niets meer dan het besturingssysteem van zijn telefoon tot zijn beschikking. Wat zegt dat over onze moderne menselijke relaties?"

tekst Stephen Knight
bewerking Casper Vandeputte
spel Daan van Dijsseldonk
regie Thomas Schoots 

Firma MES - TECH
Foto: Lonneke van der Palen
Firma MES - TECH
Foto: Lonneke van der Palen
Firma MES - TECH
Foto: Lonneke van der Palen