Foto: Bowie Verschuuren

Or Die Trying

Backbone | Alida Dors
Dans op Dinsdag
di 10 dec en wo 11 dec

Or Die Trying is een interdisciplinaire dance chronicle van choreograaf en socioloog Alida Dors. Een energieke voorstelling waarin dans, thaiboksen en filmprojectie elkaar aanvullen. Een voorstelling voor de dromers en de vechters onder ons.

Als Surinaamse immigrant vocht Alida’s vader letterlijk en figuurlijk voor een beter leven. In zijn eigen boksschool propageerde hij via thaiboksen een mentaliteit van groei, flexibiliteit, incasseren en nooit opgeven.

Vechtlust wordt op veel verschillende manieren van generatie op generatie overgedragen en dat inspireerde Alida voor het maken van Or Die Trying. In het ritme van de strijd gaan dansers en thaiboksers het gevecht aan met hun eigen grenzen. Hoe ver zijn ze bereid te gaan? Is opgeven een optie? In het spanningsveld van ambitie, verwachtingen, zelfdiscipline en zelfdestructie, zoeken zij hun eigen weg. Become the best you, Or Die Trying.

Als altijd creëert Alida een avontuurlijke interdisciplinaire dance chronicle met invloeden uit hiphop en moderne dans – sociaal en politiek bewust, urgent en relevant.


 Bellevue Extra 

Luister ook naar de Or Die Trying podcast waarin Alida onderzoek doet naar de verschillende vormen van strijd. De podcast zoomt in op de generatie Surinamers die tussen 1970 en 1980 hun vaderland verruilden voor Nederland. Wat waren hun dromen? Hoe troffen ze Nederland aan? Hoe zag hun strijdbaarheid eruit en wat hebben ze doorgegeven aan de volgende generatie? Deze vragen stelt Alida onder andere aan haar vader en andere ouders en kinderen die net als haar vader van Suriname naar Nederland zijn geëmigreerd. De podcast is te luisteren via Apple podcast, Spotify en PodNL en in de hal van Theater Bellevue.

Hoe ver ben je bereid te gaan? Is opgeven een optie?

Credits

choreografie, concept Alida Dors
dansers Dane Badal, Tyrone Menig, Jason Winter
thaiboksers Anne de Beer, Dolly Macbean, Juliana Monsalve Arteaga, Loraine Pengel, Yara Piekema
kostuumontwerp Isis Vaandrager
componist, muzikant Simone Giacomini
dramaturgie Peggy Olislaegers
technisch producent, lichtontwerp Jeffrey Steenbergen
uitvoerende techniek David te Marvelde, Jeffrey Steenbergen
technische productie Disappearow
film montage Sara Orfali

 

Meer over de makers

Alida Dors (Amsterdam, 1977) danste al op jonge leeftijd bij verschillende breakdance crews, zoals Turn it Loose. Ze werd een veelgevraagde danseres, stond bij grote hiphop sterren als P. Diddy en Usher op het podium en besloot daarna zich volledig op choreografie te richten. Alida was artist in residence bij theater MC in Amsterdam en aansluitend bij Korzo in Den Haag. In 2012 won ze de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.

Sinds 2004 is Alida artistiek leider van Solid Ground Movement, één van de eerste hiphop dansscholen in Amsterdam waar theater hiphop ontmoet. Sinds 2012 leidt Alida haar eigen dansgezelschap BackBone en vanaf 2017 wordt BackBone structureel gesubsidieerd. Met BackBone ontwikkelt zij dance chronicles voor in het theater en in de publieke ruimte; daar waar hiphop vandaan komt. Hiphop is de bron van haar werk. Qua vorm zoekt zij net als de kunstvorm hiphop het interdisciplinaire op. Door avontuurlijke ontmoetingen met moderne dans, muziek, spoken word en video creëert zij haar eigen danstaal.

Deze diversiteit en nieuwsgierigheid is ook terug te zien in de dansers van BackBone, waarin verschillende culturen en achtergronden samenkomen. Alida, die naast choreograaf ook socioloog is, neemt menselijk gedrag vanzelfsprekend als de kern van haar werk. Wie een voorstelling van BackBone bezoekt wordt uitgedaagd tot (zelf)reflectie en bewustwording van ons aandeel in deze samenleving. Met BackBone heeft Alida een belangrijke plek in het publieke debat ingenomen, maar ook in de dialoog over de ontwikkeling van hiphop in het theater. Zowel op het toneel als daarbuiten zijn het doorbreken van machtstructuren en het conflict tussen mens en het systeem haar drive en inspiratiebron.

Or Die Trying is een voorstelling van BackBone in co-productie met Theater Rotterdam, tanzhaus nrw en met financiële steun van het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.