The beauty queen of Leenane - Toneelschuur Producties
Annaleen Louwes

The beauty queen of Leenane

Toneelschuur Producties / Maren E. Bjørseth
di 17 dec - za 21 dec

Prijswinnende voorstelling van schrijver Martin McDonagh, o.a. bekend als scenarioschrijver / regisseur van Oscarwinnaar Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

De nog thuiswonende Maureen (Keja Klaasje Kwestro), slooft in het armoedige dorp Leenane voor haar moeder Mag (Jacqueline Blom). Deze wil vooral niet dat Maureen een eigen leven gaat leiden, laat staan dat ze een man vindt. Maar dan ontmoet Maureen op een feest mooiboy Pato. Moeder Mag zet alle middelen in, geoorloofd of niet-geoorloofd, om haar dochter maar niet kwijt te raken. The Beauty Queen of Leenane is een donkere voorstelling vol herkenbare situaties, zwarte humor, muziek en hoop dat alles nog anders kan.

The Beauty Queen of Leenane werd in 1996 geschreven door de Engels-Ierse schrijver Martin McDonagh als onderdeel van De Leenane Trilogie, en won destijds vier Tony Awards. Tegenwoordig is McDonagh bekend als succesvol film scenarioschrijver en regisseur o.a. van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, winnaar van twee Oscars en vier Golden Globes Awards.

 IN DE PERS 

"Maren E. Bjørseth bouwt het verhaal zo intelligent en elegant op, dat je het je wel móet aantrekken." ★★★★★ Trouw

"Keja Klaasje Kwestro en Jacqueline Blom zijn allebei hilarisch in The Beauty Queen of Leenane." ★★★★ de Volkskrant

"Bjørseth weet wel raad met de zwarte humor in The beauty queen of Leenane." ★★★★ NRC Handelsblad 

"The Beauty Queen vindt evenwicht tussen grotesk en grimmig." Het Parool

"Grimmig en gruwelijk, maar ook buitengewoon grappig en ontroerend theater." Haarlems Dagblad

"Regisseur Maren E. Bjørseth heeft een topprestatie geleverd […] in alle opzichten subliem muziektheater." RiRo Theaterrecensies


 Maren E. Bjørseth over The beauty queen of Leenane 

“Het is misschien een cliché, maar sinds ik zelf moeder ben geworden, is er een nieuwe fascinatie voor de moeder/dochter-relatie ontstaan. Nergens vind je een relatie en verbondenheid die zo ontzettend mooi, pijnlijk, ontroerend is, maar ook keihard kan zijn.”

Een donkere voorstelling vol herkenbare situaties, zwarte humor, muziek en hoop dat alles nog anders kan

Credits

tekst Martin McDonagh
vertaling, bewerking Peter Verhelst, Keja Klaasje Kwestro
regie Maren E. Bjørseth
met Jacqueline Blom, Keja Klaasje Kwestro, Chris Peters, Krisjan Schellingerhout, Wilko Sterke
muziek Wilko Sterke
decor Janne Sterke
dramaturgie Rob Klinkenberg

Meer over de makers

Maren E. Bjørseth (1984) studeerde in 2012 af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdam met Een Poppenhuis: een radicale, speelse en vormbewuste herlezing van Ibsens klassieker. Haar regie van Hugo Claus’ Een bruid in de morgen bij TA-2 werd in 2015 voor het Nederlands Theater Festival geselecteerd. In haar geboorteland Noorwegen werd ze voor Romeo en Julia genomineerd voor de Heddaprisen voor beste regie. In september 2016 is het eerste International Ibsen Fellowship toegewezen aan Maren E. Bjørseth.

Maren is een van de vaste makers bij Toneelschuur Producties en maakte hier ook twee voorstellingen in samenwerking met ITA-2. Eerdere voorstellingen waren Emilia Galotti en Stones in his pockets. In april 2019 regisseert ze de jubileumproductie in het kader van het 50-jarig bestaan van de Toneelschuur: In wankel evenwicht van Edward Albee (coproductie ITA-2).