Het verbrande huis - Rudolphi Producties
Michiel Voet

Het Verbrande Huis

Rudolphi Producties / Bodil de la Parra
di 24 dec - za 28 dec

In Het Verbrande Huis wekt de la Parra haar vaders geboortehuis en haar bijzondere Surinaamse familie weer tot leven. Een persoonlijk familieverhaal dat deel uitmaakt van de Nederlands-Surinaamse geschiedenis.

Bodil komt al haar hele leven in Paramaribo, de stad waar haar vader opgroeide. Ze bezocht zijn geboortehuis aan de Zwartenhovenbrugstraat ontelbare keren. Ze maakte kennis met de ongetrouwde tantes Gus en Pop, sliep onder één klamboe met haar neefjes en leerde haar norse opa, de apotheker R.L. de la Parra, doorgronden.

In het huis kookten haar tantes de heerlijkste gerechten. Samen dansten ze op muziek van Lieve Hugo, terwijl ze beneden in ‘de winkel’ klanten te woord stonden. Maar in de nacht van 14 oktober 2012 brandde het huis, onder het toeziend oog van haar familie, tot de grond toe af. Het enige dat restte was de drempel. In één klap was meer dan een eeuw geschiedenis in rook opgegaan.


 IN DE PERS 

"Het verveelt geen seconde. Haar tekst is prettig wispelturig, haar acteren spannend en levendig." ★★★★ Volkskrant

"In Het Verbrande Huis vertelt Bodil de la Parra met minimale middelen, veel vaart en een flinke dosis humor het verhaal van het Surinaamse deel van haar roots." Theaterkrant

"Het Verbrande Huis is een liefdevol familieportret. […] De la Parra’s ontwapenende eerlijkheid ontroert en verbaast. Ze durft." ★★★ NRC

"Waarschijnlijk was Het Verbrande Huis op Oerol al één van de hoogst gewaardeerde voorstellingen van het festival. Nu het ook voor het theater bewerkt is, krijgt het Nederlandse publiek in ieder geval de kans om in de veilige warmte van een droog en knus theater van dit verhaal te genieten. Ik zou die kans niet voorbij laten gaan, als ik u was. Gá, alstublieft, gá! Want zo'n prachtige voorstelling als deze, met zoveel kunde gespeeld, dat zie je niet elk seizoen..." ★★★★★ Theaterparadijs

Meer dan een eeuw geschiedenis in rook opgegaan

"Het verveelt geen seconde. Haar tekst is prettig wispelturig, haar acteren spannend en levendig.

★★★★ Volkskrant

 BELLEVUE EXTRA 
Minitentoonstelling Het verbrande huis in de foyer
Voorafgaand aan de voorstelling projecteren we familiefoto’s van De la Parra’s in Suriname. Met een nog niet verbrand huis. Ook de familiestamboom wordt tentoongesteld.

Daarnaast zullen er op kerstavond (24 december) en 3e kerstdag (27 december) kerstborrels plaatsvinden in de foyer, met Surinaamse drankjes en hapjes. Kom na afloop van de voorstelling napraten onder het genot van een Orgeada, gemberbier of een Markoesasapje.

Credits

tekst, spel Bodil de la Parra
regie Wimie Wilhelm
vormgeving Michiel Voet
kostuums Arien de Vries