Het Zuiden - Toneelschuur Producties
Beeld: Annaleen Louwes, Esther Noyons

Het Zuiden

Toneelschuur Producties / Oliver Diepenhorst
do 16 apr - za 18 apr

Op een broeierige plantage in het Zuiden van Amerika verbergen alle personages bewust en onbewust zaken voor elkaar. Soms omdat ze vanuit hun status of positie niet voor hun gevoelens uit mogen komen. Soms omdat het hen simpelweg niet lukt te zeggen wat hen ten diepste drijft.  Maar verbergen wij niet allemaal bewust of onbewust dingen in ons leven? 

De Amerikaanse burgeroorlog staat op het punt van uitbreken als een jonge luitenant uit het Noordelijke leger bevangen wordt door een verzengende verliefdheid voor een planterszoon uit het Zuiden. Een liefde die niet mag bestaan op de katoenplantage waar iedereen zich verbergt achter een façade van politieke, religieuze en morele overtuigingen, om maar niet de eigen twijfels en onzekerheden onder ogen te hoeven komen. Een verboden passie wordt in bloed gesmoord, nog voordat er woorden aan gegeven kunnen worden.

Verboden liefde tijdens een broeierige oorlogsdreiging

Olivier Diepenhorst over Het Zuiden
“Julien Green laat een samenleving zien die niet functioneert, omdat de mensen niet met zichzelf kunnen leven. Ik zie veel parallellen tussen onze eigen politiek versplinterde tijd waarin de maatschappij steeds verder gepolariseerd raakt en de wereld die Green ons toont. Een wereld waarin de angst voor de ander slechts een excuus is om de angst voor onszelf niet aan te gaan.”

Credits

regie Olivier Diepenhorst
tekst Julien Green
vertaling Judith Herzberg
met Julia Akkermans/Yara Alink, Harun Balci, André Dongelmans, Damaris de Jong, Oda Spelbos, Krisjan Schellingerhout, Mike Libanon
decor Marc Warning
kostuums Vita Mees
licht Casper Leemhuis
geluid Pim van den Heuvel

Meer over de makers

OLIVIER DIEPENHORST (1984) is een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties.

In 2013 studeerde hij af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zijn afstudeervoorstelling Berenice werd bekroond met de ITS Ton Lutz Award voor meest veelbelovend regietalent. Sindsdien regisseerde hij bij Toneelschuurproducties Ashes to Ashes (2014), Stilte (2015), Smekelingen (2015), Het leven is droom (2017) en Andromache (2018). Driemaal werd hij daarvoor genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs.

Vanuit een liefde voor taal en fascinatie voor geschiedenis probeert Diepenhorst teksten met een literair of poëtisch karakter in deze tijd betekenis te geven. Daarbij maakt hij gebruik van een uitgesproken fysieke beeldtaal en neemt muziek in zijn voorstellingen een steeds prominentere plek in.

Naast zijn werk voor Toneelschuur Producties, regisseert Diepenhorst sinds 2017 ook voor Theatergroep Suburbia, waar hij vorig seizoen Eenzame Begeerte maakte.
In het voorjaar 2019 volgt Bedrog van Pinter. Sinds 2012 is Diepenhorst als regieassistent van Ivo van Hove verbonden aan Toneelgroep Amsterdam (Maria Stuart, Kings of War, De dingen die voorbij gaan en Kleine Zielen). Hij werkte daarnaast als assistent samen met Johan Simons, Simon Stone, Thibaud Delpeut en onlangs met Michiel van Erp bij de ITA productie Het Hout. Daarnaast deed hij de afgelopen jaren gastregies bij Oostpool, Over het IJ en de Tekstsmederij.