Foto: Overburen
vr 15 mei - za 16 mei

Beethoven Lost in Silence

Esther Apituley
15
mei
-
16
mei
  • vr 15 mei
    20:30
    Grote Zaal
  • za 16 mei
    20:30
    Grote Zaal

Dit visuele theaterconcert is geïnspireerd op de laatste periode van Beethovens leven -waarin hij echt doof werd - maar waarin hij zijn meest gewaardeerde stukken componeerde.

Beethoven Lost in Silence is een visuele, muzikale voorstelling die de zintuigen uitdaagt. Met de schurende teksten van Ko van den Bosch en ongewone composities van Reza Nemavar.

Wat betekent het voor een componist om het gehoor te verliezen? Deze vraag intrigeerde altvioliste en artistiek leider Esther Apituley. Maar ook: hoe het is om te leven en te creëren met een beperking.

Beethoven Lost in Silence wordt uitgevoerd door vier topmusici, een danser/acteur en een (slechthorende) gebarentolk. Op het toneel imiteren en reageren zij op elkaar. Ze vormen de meerstemmigheid uit de grote fuga, Die Große Fuge van Beethoven, een monumentaal werk. 

Voor deze voorstelling wordt samengewerkt met o.a. Sencity en Possiblize, organisaties werkzaam in de slechthorenden- en dovenwereld.

Een visueel theaterconcert.

Credits

regie Saskia Mees
componist Reza Nemavar
tekst Ko van den Bosch
artistiek leider, altviool Esther Apituley
acteur Milan Sekeris
acteur, gebarentolk Ali Shafiee
pianist Christiaan van Kuijvenhoven
violist Tim Brackman
contrabassist Jelte van Andel
decor Wikke & Marloes van Houwelingen
choreograaf Pim Veulings
lichtontwerp Vincent Romijn
kostuums Carin Eilers
zakelijk leider Tamara Keasberry

Beethoven Lost in Silence is het derde theater-concert van een serie rondom de Grote Componisten. In 2015/2016 realiseerde Apituley het eerste deel: Bach & Bleekwater. De tweede in de reeks was Vivaldi Code Rood.  De voorstellingen kregen lovende recensies en publiek was razend enthousiast.

Naast het succes in Nederland baart Apituley ook internationaal opzien met Bach & Bleekwater. In de zomer van 2018 in Valencia (met een Spaanse actrice en musici) en op 11 april 2019 beleeft deze voorstelling in een New Yorkse versie haar première in Theatre La MaMa in New York (waar de voorstelling vervolgens acht keer speelt).

Foto: Overburen
Cookies
Deze website maakt gebruikt van functionele, analytische en marketing-cookies en we zijn wettelijk verplicht om je te informeren en toestemming te vragen voor het gebruik hiervan.
meer informatie