Foto: Jan Heijer
zo 17 mei 15:00

De bezoeking

Toneelgroep Het Volk
17 mei
15:00
  • zo 17 mei
    15:00
    Grote Zaal

In een sanatorium bevinden zich twee bejaarde mannen, de patiënten Roest en Harderwijk. Beiden zijn zwak en levensmoe. Naarmate hun gesprekken vorderen, blijken de heren meer met elkaar gemeen te hebben dan men in eerste instantie zou denken.

De patiënten Roest (Wigbolt Kruijver) en Harderwijk (Bert Bunschoten) worden in het sanatorium aanvankelijk alleen bezocht door de moeder van Harderwijk (Minke Kruijver) en de uit Nagorno Karabach afkomstige schoonmaakster (Karlijn Kruijver). Naarmate hun levenseinde nadert worden de herinneringen aan de muziekwereld waarin zij beiden werkzaam waren steeds heviger en koortsiger. Harderwijk was operadirigent en Roest maakte als amateurzanger Mario Rostero furore in buurthuizen en bij braderieën met als enige repertoire het beroemde drinklied uit de opera La Traviata van Verdi.


In DE BEZOEKING graven Roest en Harderwijk diep in elkaars geheugen, waarbij het accent steeds vaker komt te liggen op Verdi’s meesterwerk. Figuren uit genoemde opera passeren de revue en geleidelijk beginnen werkelijkheid en fantasie door elkaar te lopen. Roest en Harderwijk en de vrouwelijke bezoekers gaan zo zeer op in het herbeleven van het verhaal van La Traviata dat zij de greep op de realiteit uit het oog verliezen. Zo kan het gebeuren dat in hun beleving het sanatorium plotsklaps verandert in een feestzaal of casino en de toeschouwer in een hartstochtelijke operascène terecht blijkt gekomen.

Het plotseling hervonden enthousiasme van Roest en Harderwijk zorgt voor hilarische en ontroerende momenten en mondt tenslotte uit in een operawaardige apotheose waarmee beide patiënten zingend de laatste acte inluiden.

 IN DE PERS 
"De tekst gaat een fraai spel aan met werkelijkheid, fictie en het libretto van La Traviata (...) amusante voorstelling (...) zichtbaar speelplezier." Theaterkrant

"Regisseur Minke Kruijve is erin geslaagd om de kenmerkende stijl van Het Volk volledig tot zijn recht te laten komen en er toch nieuwe lagen aan toe te voegen. Ongetwijfeld ook met behulp van Steef de Jon (...) geestige vormgeving (...) geraffineerde liedteksten." Haarlems Dagblad

Zingend naar het einde

Credits

spel Wigbolt Kruijver, Bert Bunschoten, Minke Kruijver, Karlijn Kruijver

Toneelgroep Het Volk - De Bezoeking
Foto: Jan Heijer
Cookies
Deze website maakt gebruikt van functionele, analytische en marketing-cookies en we zijn wettelijk verplicht om je te informeren en toestemming te vragen voor het gebruik hiervan.
meer informatie