Foto: Sanne Peper

Language

Vanja Rukavina / Het Nationale Theater / Zaal 4A
Nederlands Theater Festival 2019
do 5 sep

Welkom bij een college over taal. Welcome to a lecture about language. Dobro došli na predavanje o jeziku. Добро дошли на предавање о језику. 言語に関する講義へようこそ。 언어 강의에 오신 것을 환영합니다.

Theatermaker Vanja Rukavina, die als kind uit Bosnië moest vluchten en in Nederland terecht kwam, weet als geen ander hoe een nieuwe taal leren verweven is met een nieuwe cultuur leren kennen. En hoe (beginnende) kennis van een nieuwe taal tot toenadering én misverstanden kan zorgen.

In Language staat ‘taal’ centraal. Taal als brug tussen culturen maar vooral als barrière. Hoe kunnen bepaalde woorden, en in sommige gevallen zelfs grammatica, de denkpatronen en visie op de wereld voor een mens en cultuur bepalen? Waarom is het onmogelijk om iets ‘echt’ te vertalen? En is het mogelijk om taal los te koppelen van gevoel en ervaring?

Uit het juryrapport:
Een intrigerende en verfrissende lecture-performance over taal, cultuur en identiteit. De performance legt bloot dat je eigenlijk eerst elkaars cultuur en referentiekader moeten kennen voordat je elkaars woorden kan interpreteren. In het Japans, Koreaans, Bosnisch, Nederlands en Engels spreekt Rukavina ons toe. Gebruik makend van zijn eigen ervaringen en een voelbaar persoonlijke noodzaak laat Rukavina zien hoe we elkaar wel willen begrijpen, maar ook hoe dat soms buiten onze macht ligt.
 

 

Credits

concept, tekst, spel Vanja Rukavina
dramaturgie Thomas Lamers
licht, decor Marijn de Jong
video Peter van Til
geluid Jimi Zoet 
coaching Quirine Racké, Helena Muskens
danscoach Sarada Sarita

Meer over de makers

Vanja Rukavina speelde in o.a.The Nation (2018) bij Het Nationale Theater, waarvoor hij een Arlecchino (de prijs voor beste bijrol) won, en in televisieseries als Flikken Maastricht. Met zijn regie From Russia with Love (2013) won hij de prijs voor Beste Internationale Productie van het ITs festival.