Foto: Jean van Lingen

Door de schaduw heen

Dilan Yurdakul / Likeminds / Theater Bellevue
Nederlands Theater Festival | Keuze van de Wijkjury 2020
vr 4 sep - zo 13 sep

Door de schaduw heen is een muzikale voorstelling van Dilan Yurdakul over identiteit en verbinding. Een reis door haar gedachten en verleden; door trauma’s, lijden, schaamte, schuld en vlucht.

Dilan stelt de vragen die ze eerder niet durfde te stellen, in een poging de gaten in haar identiteit op te vullen. Kan je je door de schaduwen heen vechten en jezelf opnieuw uitvinden.

'Het is een muzikale voorstelling waarin ik in mijn eigen hoofd kruip. In de gekte, in alle stiekeme gedachten, op de verloren uren op de dag… Iedereen kent de momenten wel, ’s nachts alleen in bed. Daar gaat het over'. Dilan Yurdakul

 Podcast inleiding 
Luc de Groen in gesprek met Dilan Yurdakul, Julie van den Berghe (regie) en Stijn Hoes (muziek) over Door de schaduw heen.

De Keuze van de Wijkjury
De keuze van de Wijkjury wordt naast de keuze van de vakjury getoond op het Nederlands Theater Festival. De jury vond veel herkenning in deze openhartige, muzikale, autobiografische solovoorstelling over bipolariteit en je ontheemd voelen. Zij vindt het getuigen van kracht om zo fantastisch fragiel te zijn.

‘Dilan vult de ruimte met subliem spel, rake spoken word en zang die door merg en been gaat. Met groot respect keken we naar een vrouw die na worstelingen en krachtmetingen met de stemmen in haar hoofd, voor zichzelf kiest. De euforie versus de onzekerheid van de bipolariteit en het leven in een spagaat tussen twee culturen resoneerden bij de juryleden die de ontworteling van nabij kennen. Dilan maakt haar verhaal voor iederéén invoelbaar. Een voorstelling met vaart in een slim ingezet decor, waarin Dilan niet kan en dus niet wil ontsnappen aan de blik van het publiek.’, aldus het juryrapport. 

Credits

door Dilan Yurdakul
muziek Stijn Hoes
regie Julie van den Berghe
vormgeving Marjolijn Brouwer
tekstcoach Liet Lenshoek
met dank aan Rik van den Bos
coproductie Likeminds, Theater Bellevue