Een theaterauteursding waar je bij moet zijn

Auteursbond / Platform Theaterauteurs / Nieuwe Toneelbibliotheek
Livestream
ma 14 dec

Een theaterauteursding waar je bij moet zijn wordt op 14 december georganiseerd door De Auteursbond i.s.m. Platform Theaterauteurs, De Nieuwe Toneelbibliotheek en Theater Bellevue. In verband met de beperkte capaciteit bieden we u, andere belangstellenden en leden van De Auteursbond ook de gelegenheid dit programma bij te wonen via een livestream.*

*U ontvangt een kwartier voor aanvang een e-mail met een link naar het streamingsplatform.

De sectie Toneelschrijvers van de Auteursbond organiseert tweejaarlijks de Boyerlezing. Deze is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan schrijfster Marian Boyer, met als doel een bijzondere gast te eren en haar/hem de ruimte te geven deze ‘lezing’ naar eigen wens in te vullen. Inspiratie staat centraal. Eerder kregen Judith Herzberg, Simon van der Geest en Willem de Wolf het podium. Dit jaar hebben wij de eigenzinnige regisseur Jetse Batelaan uitgenodigd om de Boyerlezing in te vullen. 

In een tijd waarin schijnwerpers zeldzamer zijn, en belangrijke momenten voor schrijvers ongezien voorbij lijken te gaan, willen we deze middag extra aandacht geven aan de winnaars van Verse tekst of het (nog) onopgevoerde stuk 2020 en het Charlotte Köhler Stipendium:

●     De golem van Molenbeek van Bruno Mistiaen

●     En zo zou het een nooit meer het ander zijn van Vincent van der Valk

●     Het gemoed van Ricardo van Sarah Blok

●     Eva Jansen Manenschijn (winnaar stipendium)

Tot slot zal de Boyer-trofee worden uitgereikt. Een mooie middag met tijd voor inspiratie, en met aandacht voor toneelschrijvers en schrijf-initiatieven om het bloed te doen stromen. 

Een middag met tijd voor inspiratie en aandacht voor toneelschrijvers en schrijf-initiatieven

Charlotte Köhler Stipendium (Auteursbond)
Op 25 mei 2020 werd het Charlotte Köhler Stipendium uitgereikt aan Eva Jansen Manenschijn. Dit jaarlijkse stipendium voor beginnend literair talent wordt toegekend aan een veelbelovend auteur in een wisselend literair genre, dit jaar was dat theater. Maar een echte feestelijke uitreiking ging vanwege de omstandigheden niet door. Daarom willen we deze middag Jansen Manenschijn de spotlight geven die ze verdient.

Eva Jansen Manenschijn krijgt het stipendium voor haar theaterteksten Niemandsland en Dubbelgangers. De jury, bestaande uit Marijn Lems (voorzitter), Willemijn Barelds en Michael Bijnens (laureaat toneel 2015), roemt het schijnbare gemak waarmee zij boeiende, dramatische situaties creëert met een sterke compositie en haar vermogen om lezers in de wereld van haar personages te trekken.

Winnaars van Verse Tekst 2020, de open inzendronde voor nog niet geënsceneerde toneelteksten (Platform Theaterauteurs).
Het leesteam, bestaande uit Joris van der Meer, Bodil de la Parra, Rob de Graaf, Sanne Nouws en Frank Sierra, heeft uit alle inzendingen de drie meest opzienbarende teksten geselecteerd om die de extra aandacht te geven die ze verdienen; een uitgave bij De Nieuwe Toneelbibliotheek (met dank aan Fonds de Versterking), en een podcast special door Floor van Lissa in de serie Tekst uit de la. Nu nog een gezamenlijk applaus. 

Uitreiking Boyer Trofee (Platform Theaterauteurs).
Een prijs die onregelmatig wordt toegekend aan iemand die zich inzet voor de Nederlandse toneelschrijfkunst. Het is een initiatief van het Platform Theaterauteurs, dat werd opgericht door de in 2013 overleden auteur Marian Boyer. De trofee is een lampje dat ook bij Boyer thuis stond. Eerder werd de Boyer Trofee toegekend aan Ditte Pelgrom, bibliothecaris van De Nieuwe Toneelbibliotheek (2013), aan de toneelschrijver Rob de Graaf in 2016, en aan Marlies Oele van IT&FB in 2018. 

Meer over de makers

Jetse Batelaan (Leiden, 1978) is sinds 2013 artistiek leider van Theater Artemis. Hij maakt opvallende, bijna woordeloze voorstellingen met behoorlijk lange titels. Bij Theater Artemis werkt hij op een zo’n radicaal mogelijke manier aan een gezelschap dat grenzen verlegt en zo nieuwe ruimtes opent. Jetse Batelaan kreeg voor zijn werk meerdere prijzen en onderscheidingen. Zo ontving hij in 2019 ontving de Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië en in 2020 de ITI-award (Düsseldorf).