Kasimir & Karoline

Toneelschuur Producties / Nina Spijkers
di 14 dec - za 18 dec

Kom naar de kermis, vier het leven en de liefde en vergeet tijdelijk je zorgen!

Deze geestige, muzikale, fonkelende en feestelijke voorstelling speelt zich af op een kermis. Een over de top wereld van bier, excessen, sprankelende lichtjes, harde muziek en suikerspinnen. Hier komen mensen uit verschillende klassen elkaar tegen: van rijke zakenmannen tot hoeren. Ondertussen stevent het land af op een nieuwe economische crisis. 

Een van de kermisbezoekers is Kasimir, die net zijn baan als taxichauffeur heeft verloren. Hij is ervan overtuigd dat zijn vriendin Karoline hem om die reden niet meer wil. Weggeduwd door Kasimir richt Karoline haar pijlen op andere mannen.

"Ödön von Horváth heeft met Kasimir & Karoline een sociaal-kritisch volksstuk geschreven over hoe we ons gevoel van eigenwaarde, geluk en identiteit afmeten aan onze maatschappelijk en financiële status: hoeveel geld we verdienen, hoe succesvol we zijn, hoe knap we zijn en hoeveel bezit we hebben. We leven in een maatschappij die enorm prestatiegedreven is en nog los van de sociale ongelijkheid, is het moeilijk om niet te bezwijken onder die druk. Inmiddels hebben we het veel meer over de samenhang tussen privilege en kleur dan in de jaren ‘30 toen dit stuk geschreven werd. Dat wil ik aangaan in onder andere de muzikale laag. Samen met de cast ga ik op een muzikale zoektocht waarin ons persoonlijke engagement naar voren komt. De kermis heeft mij altijd gefascineerd omdat het een plek van schoonheid is, die ook een grillige en gevaarlijke stemming kan hebben." Nina Spijkers

SOCIAL IMPACT PROJECT X TRIPLE THREAT

Het Social Impact project is een maakproject dat parallel loopt aan de theatervoorstelling, met als vertrekpunt een gedeelde fascinatie. Een artistieke maker gaat samen met Haarlemmers aan de slag om het thema uit te diepen en verhalen met elkaar te delen om vervolgens tot een artistiek eindproduct te komen. We werken samen met jongerenorganisatie Triple Threat aan een korte film over kansenongelijkheid. Uit de stal van Triple Threat Music gaat spoken word artiest Elias en de Hip Hop artiesten Natha en Sarah met de verhalen van de jongeren binnen Triple Threat aan de slag. Hun werk zal gevat worden in een videoclip, natuurlijk geproduceerd door hun eigen filmploeg. Dit eindresultaat zal online gedeeld worden.

Kermis en carnaval als een duivels spiegelpaleis

Theaterkrant

"Sprankelend theater over onvrede in een absurde wereld" – Trouw

"Spijkers verweeft op adembenemende wijze de kermiswereld met een prille liefde" – Haarlems Dagblad

"Stuger vormt het kloppende hart […] prachtig ongrijpbaar" – NRC Handelsblad

Credits

regie Nina Spijkers
regie assistent Wessel Padberg
tekst Ödön Horváth
vertaling Tom Kleijn
spel Shelley Bos, Justus van Dillen, Nikki Kuis, Michael Muller, ‘Ntianu Stuger, Romijn Scholten, Sidar Toksoz 
decor Thomas Rupert, Roos Veenkamp
kostuums Daphne de Winkel
licht Stefan Dijkman
geluid Jan van Eerd

Meer over de makers

Nina Spijkers is één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. In 2014 studeerde zij succesvol af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdam met de voorstelling Kwartet. “In februari 2015 won Nina de Top Naeff Prijs, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovende studenten. De Top Naeff Stichting prees Spijkers met name vanwege haar tekstbehandeling: ‘De taal van Müller, Büchner, Shakespeare breng jij tot leven in het heden. Je houdt van taal, maar gebruikt de woorden om er een belevenis van te smeden.’

In 2015 debuteerde zij bij Toneelschuur Producties met een succesvolle regie van Phaedra’s Love van Sarah Kane. In het voorjaar van 2016 regisseerde zij een eigenwijze versie van Friedrich Schiller’s Don Carlos waarmee zij ook genomineerd werd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016. In 2017 regisseerde Nina Ivanov van Anton Tsjechov in een bewerking van Casper Vandeputte. Voor deze voorstelling werd zij eveneens genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs én de voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2017. Hierna presenteerde ze de aanstekelijke, muziektheater voorstelling Geluk, gevolgd door het succesvolle Het temmen van de feeks, waarvoor Astrid van Eck een Theo d'Or nominatie in de wacht sleepte.