Ongerijmd

Theaterbolwerk PUNCH
di 20 sep - do 22 sep

Als je als 's Neerlands grootste dichter je eigen gedachten niet op een rijtje hebt? Als je een moord pleegt, maar ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard?

Wanneer ben je niet meer verantwoordelijk voor wat je zegt, schrijft of doet? Wat als je eigen taal een loopje met je neemt? 

Schrijver Frank Siera kruipt in het hoofd van Gerrit Achterberg, een geniale dichter die met tbs achter de tralies verdwijnt na de moord op zijn hospita. Ongerijmd is veel meer dan een platte biografie. Het is eerder een kakofonie van stemmen die, aan de hand van het tumultueuze leven van Gerrit Achterberg, overzicht en structuur proberen te scheppen.

Je hoeft geen liefhebber te zijn van Gerrit Achterberg om van deze voorstelling te genieten, sterker nog: Het is misschien nog interessanter als je Achterberg nog niet kent. De voorstelling neemt je mee op de grillige paden van een verward persoon, iemand die niet meer verantwoordelijk is voor wat hij zegt, schrijft of doet.

Nagesprekken met de makers

PUNCH wil de toneelschrijver zichtbaar maken. Daarom stellen we de schrijver van Ongerijmd: Frank Siera graag aan je voor in het na-programma, aansluitend aan de voorstelling. Dit wordt geleid door Iris Slee, oprichter van theaterbolwerk PUNCH. Na een korte ombouwtijd kun je kennismaken met Frank en Iris, en kom je meer te weten over de totstandkoming van Ongerijmd en PUNCH en is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

In de pers 

"Een geestige taalpartituur rondom de biografie van Gerrit Achterberg: in een speelse tekst leidt Frank Siera de toeschouwer via terzijdes en uitweidingen dwars door een verwoede poging om structuur aan te brengen in een chaotisch bestaan." NRC

"Als onbekend toneelschrijver kom je nauwelijks aan de bak. Doodzonde vond Iris Slee..." Leidsch Dagblad (interview)

Credits

tekst Frank Siera
regie Hanneke Braam
spel Carine Crutzen, Willem Voogd, Marisa van Eyle, Kharim Amier, Niek van der Horst
scenografie Calle de Hoog
scenografie assistentie Jasmijn Piek
techniek Tjitte Meijer, Martijn Passchier, Ron van Dijk

 

Meer over de makers

Frank Siera schrijft voornamelijk toneelteksten voor (muziek-)theater. Hij schreef o.a. voor de Veenfabriek, De Nationale Opera, de Kosmonaut, het Schrijversgevang, muziekensemble Ikarai, ArtEZ, Operafront en zijn eigen muziektheatercollectief KASSETT. Zijn teksten werden vertaald naar het Frans, Duits, Portugees en Engels en o.a. gepubliceerd in literaire tijdschriften Extra Extra en Kluger Hans en bij De Nieuwe Toneelbibliotheek.

Zijn theaterteksten speelden o.a. op festivals als Brainwash, Grachtenfestival, Over Het IJ Festival en Festival d'Avignon (FR), in schouwburgen zoals ITA en de Meervaart in Amsterdam, vlakke vloer-theaterzalen zoals Theater Kikker in Utrecht en in concertzalen als het Bimhuis in Amsterdam, de Doelen in Rotterdam en de Leidse Stadsgehoorzaal.

Theaterbolwerk PUNCH
verwelkomt nieuwe toneelschrijvers! Dat wil zeggen: toneelschrijvers van wie maximaal vijf werken professioneel zijn uitgevoerd in minimaal vijf opvoeringen met een professioneel theatergezelschap. PUNCH richt zich daarmee niet exclusief op de jongste generatie, maar juist ook op ‘mid-career’-toneelschrijvers. Toneelschrijvers zonder formele schrijfopleiding of acteurs die zijn gaan schrijven, mogen ook hun werk insturen. PUNCH kan dus gezien worden als een open brievenbus waar iedere nieuwe toneelschrijver zijn of haar theaterteksten in mag deponeren. 

PUNCH zet zich in voor zichtbaarheid van deze schrijvers en zorgt voor een weg naar het podium en publiek. PUNCH Speelt teksten die nog niet eerder zijn gespeeld.

Als ondersteuning van de nieuwe schrijvers werken diversen gevestigde gerenommeerde toneelschrijvers en dramaturgen mee, waaronder: Jibbe Willems, Martine Manten, Lot Vekemans, Paulien Geerlings, Debbie Oskam, Sophie Kassies, Dirkje Houtman, Kees Roorda, Mieke Versyp, Nathan Vecht en Esther Duysker.