Piece

Tijken/JansenManenschijn
Bellevue Lunchtheater
di 11 okt - zo 16 okt

Een totaalervaring van beeldende kunst, fotografie, muziek en vertelling doen je onderdompelen in de vreemde wereld van de gemeenschap. 

Een kleine gemeenschap wordt geconfronteerd met een kunstwerk dat plotseling op het plein staat. Niemand weet wie de kunstenaar is of hoe het werk er terechtkwam. Wat volgt is een zoektocht naar de maker en de betekenis. De sculptuur roept meer vragen op, dan ze antwoorden biedt. Voor ieder van de bewoners fungeert ze als spiegel voor hun diepste angsten en verlangens en biedt ieder de kans om te transformeren en onderlinge verhoudingen te herstellen. 

PIECE is een caleidoscopische installatievoorstelling over creatiedrift die mensen verbindt

Tien jaar geleden werd hier de laatste betonnen paal de grond in geheid
De stalen skeletten van de huizen stonden snel 
De spouwmuren van kalksteen en gasbeton
Deze hete ochtend ruik je nog vaag cement, rivierklei, aarde vermengt met benzine
Straks zullen de bewoners ontwaken
Ze zullen het zien
Het ding 
Wit afgestoken tegen de blauwe lucht
De lange zwarte schaduw zal als een wijzer over het weiland kruipen 
en hen meenemen naar een andere tijd

Meer over de makers

Tijken/JansenManenschijn bestaat uit regisseur Eva Tijken en schrijver Eva Jansen Manenschijn. Hun eerdere Lunchtheatervoorstelling Niemandsland (2017) werd uitgeroepen tot ''beste nieuwe tekst 2017'' door Hans Smit in het Theatermakerjaaroverzicht 2017.

In een tijd waarin maakbaarheid niet langer houdbaar is, vragen zij zich af: waar maken wij onderdeel van uit? En: Als de mens niet het centrale object is, wat is dan menselijkheid? Middels theatrale, audiovisuele installaties op het snijvlak van theater, beeldende kunst en film, opperen zij manieren om opnieuw te wortelen.

Zeven jaar werkten onafhankelijk Tijken en Jansen Manenschijn als succesvolle theatermakers. Ook maakten zij eerder de voorstellingen Niemandsland (Bellevue Lunchtheater), Int/Ext (Zeelandia) en Valavond (Zeelandia). 

Deze voorstelling is onderdeel van