foto Prins de Vos

Salomonsoordeel - huiskamerversie

TGIlay / Likeminds / Het Zuidelijk Toneel
Nederlands Theater Festival | OFFICIËLE JURYSELECTIE
di 6 sep en wo 7 sep

In een intieme setting maak je deel uit van het theaterproject over de Nederlandse asielprocedure. 

Deze voorstelling speelt op 2 locaties. 2 - 4 sep op het NDSM terrein, TT Vasumweg 31. 6 en 7 sep als huiskamerversie (max 25 p) in de Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 280.

Tijdens dit intieme, interactieve en meeslepende verhaal volg je de asielprocedure en denk je mee. Verwacht geen eenzijdig verhaal: de avond toont de grote dilemma’s binnen de asielprocedure doordat Ilay den Boer deze zelf heeft ervaren en de complexiteit ervan blootlegt.

Vanuit de overtuiging dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor de omgang met vluchtelingen, vraagt Ilay het publiek om gezamenlijk tot een rechtvaardig besluit te komen. Maar wat betekent dat? Kunnen we besluiten nemen vanuit de huidige procedure en politiek of moeten er aanpassingen komen? Een project dat niet enkel een verhaal komt vertellen, maar ook wil leren van de bezoekers.

Om research te doen voor dit project werkte Ilay den Boer zeven maanden als een beslis- en gehoormedewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de interviews met asielzoekers en uiteindelijk beslissen of hun verhaal het recht biedt om hun een vluchtelingenstatus te geven.


"In Salomonsoordeel neemt theatermaker Ilay den Boer de toeschouwer mee in de morele dilemma’s die komen kijken bij het beoordelen van een asielaanvraag. Den Boer daagt zijn toeschouwers expliciet uit om ook de eigen morele standpunten te (durven) onderzoeken. Hij creëert daarvoor een open, intieme sfeer, waarin de verschillende perspectieven op subtiele wijze theatraal werden gemaakt. Salomonsoordeel is een belangrijke ethische denkoefening die je actief uitdaagt voorbij te gaan aan reflexen van makkelijke antwoorden en snel oordelen." - uit het juryrapport

 Op locatie

Rechtbank Amsterdam. 
Bezoekadres: Parnassusweg 280, 
1076 AV Amsterdam

In de morele dilemma’s die Den Boer opwerpt, ontstijgt hij regelmatig de anekdote.

★★★★ NRC Handelsblad

"Salomonsoordeel maakt de grote kwestie van immigratie behapbaar in het theater. (…) Dat werkt geweldig." ★★★★ de Volkskrant  

Credits

research, concept, regie en spel Ilay den Boer
dramaturgie Maya Arad Yasur
creatief en uitvoerend producent Denise Harleman en Albert van Andel
assistent verkoop en planning Femke van Heerdt
stage artistiek:Sebbe Poll
producent TG Ilay
coproducenten Likeminds en Het Zuidelijk Toneel 

met dank aan het Ministerie van Justitie en Veiligheid & Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) Den Bosch en Rechtbank Amsterdam

de voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Democratie en Media, VSBfonds, Fonds Podiumkunsten, VriendenLoterij Fonds, Fonds ZOZ, Fonds 21, Fentener van Vlissingen Fonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Elise Mathilde Fonds en Kickstart Cultuurfonds.