De Tekstsmederij

De Tekstsmederij laat een nieuwe generatie toneelschrijvers en regisseurs aantreden.

De Tekstsmederij laat een nieuwe generatie toneelschrijvers en regisseurs aantreden.

De Tekstsmederij en Theater Bellevue
Sinds 2013 heeft De Tekstsmederij Theater Bellevue als thuisbasis. De organisaties werken nauw samen om nieuw toneelschrijftalent het podium te geven dat het verdient. Het verse bloed dat zichtbaar is in Bellevue Lunchtheater stroomt daar regelmatig rechtstreeks vanuit De Tekstsmederij naartoe. Naast Theater Bellevue werkt De Tekstsmederij samen met andere organisaties uit Amsterdam en daar buiten (o.a. Over het IJ Festival, de Toneelmakerij, Stichting Granate, Filling The Gap, ITs Festival, Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam).

De programma’s
In het voorjaar zijn de toneelschrijvers en regisseurs een maand bezig, begeleid door ervaren regisseurs, schrijvers en theatermakers. In de Ontmoetingsplaats in Klein Bellevue delen zij hun bevindingen van deze maand. De leukste acteurs van dit moment dragen hun toneelteksten voor. Schuif aan, pak er een drankje bij en praat gezellig mee.

Gedurende de zomer wordt er, wederom onder begeleiding van ervaren professionals, verder gewerkt aan de toneelteksten. In het najaar presenteren de schrijvers en regisseurs in de Grote Zaal de stand van zaken tijdens De Tekstsmederij Leest.... Toneelteksten in nieuwe versies, plannen voor voorstellingen en het gesprek daarover met u, daar is het om te doen. Ook hier kunt u met een drankje aanschuiven en mee lezen en denken.

Aan het einde van het jaar, in De Tekstsmederij Regiesessies, staan de plannen en bevindingen van de regisseurs centraal. Zij krijgen de kans om met acteurs de theatrale mogelijkheden te onderzoeken van de eerder ontwikkelde toneelteksten. In openhartige setting presenteren ze de resultaten van hun onderzoek.

De Toneelleesclub

Hoe lees je een toneelstuk? Meestal is dat een vraag die alleen door theatermakers wordt gesteld. Maar het lezen van toneel is veel te leuk om aan de experts over te laten. Daarom organiseert De Tekstsmederij samen met Theater Bellevue en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam De Toneelleesclub in Theatercafé de Smoeshaan. Samen met een opkomende toneelschrijver lezen we onder het genot van een drankje een toneelstuk. We spreken met elkaar over hoe het was om te lezen. En de schrijver vertelt over zijn inspiratiebronnen. Zin om een bepaald toneelstuk te lezen? Geef je suggesties door via hallo@detekstsmederij.nl.

De deelnemende acteurs, regisseurs en toneelschrijvers worden bekend gemaakt op de voorstellingspagina’s. Meer informatie: www.detekstsmederij.nl

Events in dit thema