Keuze van de WijkJury 2020: Door de schaduw heen

De leden van de WijkJury Amsterdam 19/20 hebben hun favoriet gekozen: Door de schaduw heen van Dilan Yurdakul, een co-productie van Likeminds en Theater Bellevue, in de regie van Julie van den Berghe. De voorstelling ging in het najaar van 2019 in première in het Bellevue Lunchtheater. De Keuze van de WijkJury wordt naast de keuze van de vakjury getoond op het Nederlands Theater Festival 3 t/m 13 september 2020. 

Uit het juryrapport: "Dilan vult de ruimte met subliem spel, rake spoken word en zang die door merg en been gaat. Met groot respect keken we naar een vrouw die na worstelingen en krachtmetingen met de stemmen in haar hoofd, voor zichzelf kiest. De euforie versus de onzekerheid van de bipolariteit en het leven in een spagaat tussen twee culturen resoneerden bij de juryleden die de ontworteling van nabij kennen. Dilan maakt haar verhaal voor iederéén invoelbaar. Een voorstelling met vaart in een slim ingezet decor, waarin Dilan niet kan en dus niet wil ontsnappen aan de blik van het publiek."

Reactie Dilan: "Ik was erg geraakt toen ik hoorde dat ‘Door de schaduw heen’ tot Keuze van de WijkJury was uitgeroepen. Dat de kwetsbaarheid, die ik in mijn voorstelling heb gelegd, herkend werd, stimuleert en ontroert mij. Juist omdat de WijkJury een zeer diverse jury is."

Door de schaduw heen is te zien in Theater Bellevue als onderdeel van het Nederlands Theater Festival, 3 t/m 13 september 2020. De kaartverkoop start 9 juli.

Over de WijkJury
WijkJury Amsterdam is in 2009 door Adelheid Roosen geïnstalleerd om de deuren van het theater te openen voor wijkbewoners. De leden van de WijkJury zijn divers in achtergrond en uit verschillende woonwijken van de stad afkomstig. Zij verrijken het theaterveld met hun onbevangen blik en vinden in dramaturgische bijeenkomsten woorden voor wat zij, vaak voor het eerst in het theater, nog niet eerder hebben gezien. 

Over Door de schaduw heen
Door de schaduw heen is een muzikale voorstelling over identiteit en verbinding. Een reis door haar gedachten en verleden; door trauma’s, lijden, schaamte, schuld en vlucht heen. Dilan stelt de vragen die ze eerder niet durfde te stellen, in een poging de gaten in haar identiteit op te vullen.
Kan je je door de schaduwen heen vechten en jezelf opnieuw uitvinden?

door Dilan Yurdakul
muziek Stijn Hoes
regie Julie van den Berghe
vormgeving Marjolijn Brouwer
tekstcoach Liet Lenshoek
beeld Mark Uyl scènefotografie Jean van Lingen hier te downloaden
met dank aan Rik van den Bos
coproductie Likeminds, Theater Bellevue