Foto: Casper Koster

Van de Palonizaal naar NPO3

Bellevue Lunchtheatervoorstellingen De Hokje en Rijsen & Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors zijn bewerkt tot televisiefilms en op 26 maart en 2 april te zien bij de Avrotros op NPO 3!

De Hokje

 26 maart 2021 - 23:15 uur  

De Hokje, de Bellevue productie die in november in première ging, is verfilmd voor de televisie. Schrijver Dunya Khayame en regisseur Tim Kamps verruilden, samen met acteurs Randy Fokke, Olaf Ait Tami en Jouman Fattal, de set, een tv-studio in de Palonizaal, in voor een echte televisie studio.

Dunya Khayame en Tim Kamps maakten met De Hokje een satire over identiteit om een einde te maken aan de onverminderde focus op etniciteit en afkomst. Ben je wie je bent of ben je wat de rest van de wereld denkt dat je bent?

“Als ik als actrice een rol speel of iets vertel, dan vertel ik kennelijk iets wat staat voor meer dan mijzelf, voor een grotere groep. De mensen kijken naar mijn afkomst en maken van mij een rolmodel, terwijl ik daar niet om gevraagd heb.”, vertelde Dunya Khayame in het NRC. Dunya schreef De Hokje om het probleem van die hokjesgeest aan de kaak te stellen. “Het is iets waarover je hard kan huilen, maar ik vind het leuker om erom te lachen.” vertelt zij in datzelfde interview.

Dus sloeg zij de handen ineen met regisseur Tim Kamps. Samen maakten zij van De Hokje een thriller én comedy – waarin crimineel Anouar K (Olaf Ait Tami) de details van zijn leven in de misdaad onthult bij de talkshow Kim Luistert, gepresenteerd door Kim (Randy Fokke). Anouar wordt bijgestaan door zijn advocate, zijn zus. Halverwege neemt het gesprek tussen de drie een verrassende, rigoureuze wending, ook stilistisch: de toon wordt steeds absurdistischer.

Meer info over de voorstelling: www.theaterbellevue.nl/dehokje

De film De Hokje is een televisieproductie van Dutch Mountain Film en is gemaakt op uitnodiging van NPO Cultuur.

De Hokje Film - NPO Cultuur / Tim Kamps / Olaf Ait Tami

Opnames De Hokje met regisseur Tim Kamps

Rijsen & Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors 

 2 april 2021 - 23:00 uur 

In deze speciale televisieregistratie zien we vier bekende acteurs die elkaar ook in het echte leven goed kennen. Adelheid Roosen en Titus Muizelaar zijn al lang een stel, in het verleden had Muizelaar een relatie met Lineke Rijxman. Wat is er vijftien jaar geleden gebeurd toen zij hem vroeg met haar op kerstvakantie te gaan? En heeft ze dat wel gevraagd? Dit startpunt leidt tot oud zeer en onbeantwoorde vragen, met George Groot als onmisbare getuige.

Na de succesvolle première van Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors in Theater Bellevue in 2019 zou de voorstelling in 2020 wederom op tournee gaan. Door corona werd dit afgelast. Vanuit de extra cultuurmiddelen die het Ministerie van OCW voor NPO-cultuurprogrammering beschikbaar heeft gesteld, is de theatervoorstelling nu vertaald naar televisie.

Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors is een coproductie van Mugmetdegoudentand en Adelheid+Zina. De televisiebewerking van het theaterstuk wordt uitgezonden door HUMAN en is geproduceerd door CCCP.
Opnames Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors in Theater Bellevue