Gijsbrecht van Aemstel door Collectief Blauwdruk

Allereerst wensen wij u alle goeds en gezondheid voor 2022!
Geheel in Amsterdamse traditie starten wij ook deze Nieuwjaarsdag graag met Gijsbrecht van Aemstel, een treurspel van Joost van den Vondel. Na Dood Paard in 2021 is dit jaar het jonge Collectief Blauwdruk onze studio ingedoken om een radicale bewerking van deze klassieker op te nemen als hoorspel.

De Gijsbrecht, omgedoopt tot Ik hoop op zegen, is geschreven en opgevoerd door acteurs Bram Walter, Romijn Scholten en Tijn Panis. Direct na hun afstuderen aan de toneelschool van Arnhem in 2020 richtten zij het Collectief Blauwdruk op. Inmiddels is familie aangevuld met uitvoerend producent Emma van Zandvoort.

Ik hoop op zegen is het eerste deel van hun drieluik van Vondelbewerkingen. Origineel opgevoerd op een drijvend ponton bij het Amsterdamse Bostheater, waar afgelopen seizoen ook hun andere deel de bewerking van Vondels Lucifer in première ging.

Over de ‘drijf-in voostelling’ Ik hoop op zegen schreef De Volkskrant (★★★★):

“Razendsnel debiteren ze hun geestige teksten, een mengelmoes van (archaïsch/verzonnen) Nederlands, Duits, Engels en straattaal, vaak op rijm. (…) Ze maken een theaterfeestje van de Gijsbreght, dat niet puur licht en lollig is: klimaatverandering, grotestadsproblematiek, nationalisme, het komt aan bod.”

Meer Collectief Blauwdruk?
Beluister de extra podcastaflevering met het collectief over het maken van deze bewerking en dit hoorspel. Beluister deze hier

Meer Gijsbrecht?
Een jaar geleden dook Dood Paard onze studio in voor hun bewerking van de Vondelklassieker! Beluister deze hier