Foto: Jean van Lingen

En toen schiep God Mounir

Mounir Samuel / Stichting Publieke Werken
"Een integer verhaal over het doorbreken van deze hokjes en grenzen" Theaterkrant
za 15 jun 20:30 - 22:00
  • za 15 jun
    20:30 - 22:00
    Grote Zaal
    Niet verkoopbaar

"Mounir Samuel kent hokjes en grenzen als geen ander. Hij valt al zijn hele leven tussen de hokjes in: tussen Egyptenaar en Nederlander, moslim en christen, man en vrouw" Theaterkrant

In een hedendaags scheppingsverhaal, waarin tal van identiteiten zoals kleur, afkomst en religie worden afgepeld, gaat Mounir op zoek naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens.

De voorstelling volgt het bijzondere leven van Mounir die als correspondent over zes continenten reisde en als praktiserend christen zich volledig onderdompelde in de islam. Daarnaast maakte hij tot tweemaal toe een publieke coming-out mee: als liefhebber van vrouwen én als man. Voor het publieke oog veranderde hij hierdoor van een aaibaar Hollands meisje naar een ongewenste ‘straatmarokkaan’.

En toen schiep God Mounir is een tragikomische voorstelling die de confrontatie niet schuwt en tot nadenken stemt.

Een zoektocht naar ware vrijheid

“Mijn werkelijkheid is sterker dan fictie. Ik bots voortdurend op de muren van onze hokjesgeest. Met deze voorstelling wil ik bereiken dat grenzen vervagen. Dat een moslim een kijkje krijgt in de christelijke keuken en andersom. Dat mannen na afloop hun feminiteit ervaren, vrouwen trots zijn op hun kracht en de mens diens gelaagdheid omarmt. Ik wil dat het publiek het eendimensionale identiteitsdenken doorbreekt."
Mounir Samuel

Credits

concept, tekst en spel Mounir Samuel
regie Hesdy Lonwijk
dramaturgie Maarten van Hinte
lichtontwerp, techniek Vincent Romijn
geluidsontwerp Thomas Kalksma
decorontwerp Mirja Bons

Meer over de makers

Het is de eerste voorstelling van de Egyptisch-Nederlandse Mounir Samuel (29) die onder andere bekend is door zijn werk als journalist, schrijver en opiniemaker. Een eerste schets op het What You See Festival in Utrecht werd zeer goed ontvangen.

De productie van Stichting Publieke Werken staat onder regie van Hesdy Lonwijk (o.a. Feuten).