foto Bowie Verschuuren

Dans Dans Revolutie

Lisa Weeda, BrotherTill / Theater Bellevue
Theater na de Dam
wo 1 mei - di 7 mei

In de theatrale installatie Dans Dans Revolutie stap je in het fictieve land Besulia, waar oorlog uitbreekt. De eeuwenoude traditie van de bevolking om te dansen en zo het kwaad te verdrijven, lijkt niet meer te werken. De jonge vlogger Anna pakt haar telefoon erbij en roept de wereld op: dans de svaboda samoverzjenja en help ons!

Over afstand tot oorlog en de rol van social media

In een wereld waar bijna iedereen met elkaar verbonden is en oorlogen en revoluties real-time gedocumenteerd en getoond worden, spreekt Anna vanuit haar kleine dorp de internationale gemeenschap aan. Samen met haar baba Yara maakt ze instructievideo's van deze traditionele verdrijvingsdans van de Notsjnik, beschermer tussen leven en dood. Het aantal volgers blijft groeien en ze blijven delen, terwijl de vijand steeds dichterbij komt. Tot die voor de deur staat.

Via telefoons, een geluidsdecor en de mythologische Notsjnik neemt Dans Dans Revolutie je mee naar Besulia en volg je het verhaal van Anna en baba Yara op (steeds iets minder) veilige afstand. Een magische vertelling in het hart van de huidige geschiedenis.


dans, dan redden jullie het
zeker als de hele wereld toekijkt
het kan niet dat de hele wereld toekijkt en –

Deze installatie gaat over oorlog. Dat is goed om je van bewust te zijn. We tonen geen gruwelbeelden en er worden geen schoten gelost, toch kunnen bepaalde scènes als heftig worden ervaren. Zorg goed voor jezelf en elkaar.

@theater.bellevue

Hoe voelt het om beelden van oorlog langs te zien komen op je tijdlijn? Hoe ga je daar mee om? Wij gingen de straat op om hiernaar te vragen. We leven in een wereld waarin bijna iedereen met elkaar verbonden is en oorlogen en revoluties real-time gedocumenteerd en getoond worden. Ook op social media. In de theatrale installatie Dans Dans Revolutie onderzoekt schrijver Lisa Weeda samen met kunstenaarsduo BrotherTill hoe fysieke afstand tot oorlog werkt en welke rol social media speelt in hoe wij ons hiertoe verhouden. “Wij hebben de luxe om dat scherm uit te kunnen zetten en juist daarom wil ik dat lichaam dat normaal op de bank zit, neerzetten in een oorlogssituatie.” 1 t/m 5 mei is Dans Dans Revolutie te zien in Theater Bellevue, Amsterdam. 7 t/m 11 mei in De Landing in Amstelveen. Later volgen meer speellocaties en (literaire) festivals. Meer info & actuele speeldata: www.theaterbellevue.nl/dansdansrevolutie Video: Selman Aqiqi #oorlog #war #socialmedia #theater #installatie #dansdansrevolutie #dancedancerevolution

♬ origineel geluid - Theater Bellevue

"Als schrijver met een Oekraïense achtergrond, die al 10 jaar onderzoek doet, kunst maakt en verhalen schrijft over oorlog, ben ik gefascineerd geraakt door hoe 'wegkijken' werkt en vraag ik me af waar daadkrachtigheid en assertiviteit begint als het gaat over oorlog en wat je kan doen om aandacht te blijven vestigen op oorlogs- en conflictgebieden overal ter wereld." 
Lisa Weeda

Dans Dans Revolutie - de roman

Dans Dans Revolutie is zowel een theatrale installatie als een (op research gebaseerde) fictie roman van Lisa Weeda. In haar boek gaat ze in vier welhaast magische verhaallijnen het gevecht aangaat met westsplaining, de machteloosheid van de al negen jaar slepende Russisch-Oekraïense oorlog en de arbeidsmigratie in Europa. Je koopt de roman online, maar ook bij de lokale boekhandel. Bijvoorbeeld hier

Dans Dans Revolutie - op tournee

di 7 t/m za 11 mei - Theater de Landing
Uilenstede 106 - 1183 AM Amstelveen
meer info & kaarten

Later zal de installatie nog op meerdere speelplekken en (literaire) festivals te zien zijn. Houd onze website in de gaten voor de meest actuele speeldata.

Verdiepingsgesprek en live-podcast 

2 mei | 16:45 | Foyer

Dans Dans Revolutie is een verhalende, intieme installatie, die je met een kleine groep van 12 mensen beleeft. Toch hebben we de behoefte om elkaar hierover te spreken. Daarom gaat maker en schrijver Lisa Weeda dan in gesprek met de journalisten en makers Jelle Brandt Corstius en Mina Etemad, die dan net zelf de voorstelling hebben gezien. Het gesprek zal gaan over wat ze hebben beleefd en de onbehagelijke vraag in hoeverre we bij oorlogen die zich ver weg afspelen, betrokken zouden moeten zijn.    

Jelle Brandt Corstius is vooral bekend vanwege zijn reisprogramma's en journalistieke werk. Hij heeft verschillende reisprogramma's gepresenteerd, zoals Van Moskou tot Moermansk en Grensland. Hij heeft ook boeken geschreven, waaronder Rusland voor gevorderden. Brandt Corstius staat bekend om zijn interesse in Oost-Europa en zijn vermogen om complexe onderwerpen toegankelijk te maken.

Mina Etemad Is maker van podcasts en audiodocumentaires en freelance cultuurjournalist. Haar eigen werken gingen tot nu toe regelmatig over migratie en dierenrechten. Ze onderscheidt zich daarin door te zoeken naar schoonheid in pijn en balanceeract van het koesteren of loslaten van melancholie. Wat we van het verleden bij ons dragen en hoe we daarmee het heden vormgeven is een terugkerend thema in Etemads verhalen.

 

 

Credits

creative directors Lisa Weeda, BrotherTill

tekst Lisa Weeda
scenografie Peter van Til
geluidsdecor Mathijs van Til
spel o.a. Isha Ferdinandus, Ria Marks, Marius Mensink
spelregie Naomi Steijger
voice-over Sheralynn Adriaansz
interactive design Wieger Steenhuis
motion graphic design Wendy van der Waal
decorbouw Man met de Hamer
productie Annelies Hendrikse
filmproductie Maira Martinez 
lichttechnicus Iwan Kolk
muzikant Amalia Houri
choreografie Charlice Johannes
kostuum Saskia van der Klei

een productie van Theater Bellevue i.s.m. Wintertuin
met dank aan Grand Theatre Groningen, Das Haus Schulenberg

Meer over de makers

 

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtual reality-regisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Ze schreef en co-regisseerde de virtual-reality-installatie Rozsypne, die tijdens IDFA 2019 werd genomineerd voor een award in de categorie IDFA DOClab competition for Immersive Non-Fiction.

Ze werd door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2022. Aleksandra , haar debuutroman, werd genomineerd voor de Boekhandelsprijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2022. 

BrotherTill is een interdisciplinair kunstenaarsduo bestaande uit de broers Mathijs en Peter van Til. Het duo heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met intense multimediale en schaamteloos expliciete concepten waar muziek, video en performance-art samengaan.