foto Jorrit Lousberg

Bellevue voor schrijvers

Voor eigentijdse verhalen en nieuwe stemmen, heeft het theater eigentijdse, nieuwe schrijvers nodig. Theater Bellevue zet zich graag in om deze toneelschrijvers een thuis te bieden. 

Theater Bellevue biedt schrijvers ruimte, tijd en het vertrouwen, om een eigen stem en visie te ontwikkelen. Onder de noemer Bellevue voor Schrijvers zetten we onze schouders onder verschillende projecten die nieuwe toneelstemmen introduceren, opleiden, coachen, presenteren en verbinden

Veel van die nieuwe, eigentijdse toneelstemmen zijn te zien en te horen in de door ons geproduceerde Lunchtheaterproducties in de Paloni Zaal. Een beproefde formule die vanwege het tijdstip en de kwaliteit geliefd is bij publiek en makers. Het Bellevue Lunchtheater is een begrip in de stad en ver daarbuiten. 

Naast deze aanwas voor het Nederlandse toneelrepertoire organiseert Theater Bellevue regelmatig theatrale lezingen van nieuwe teksten. Samen met het Toneelschrijfhuis organiseert Theater Bellevue jaarlijks een Schrijversdag. We zijn actief partner in het platform en festival Shakespeare is dead, een initiatief met onze Zuiderburen, en in Stoffige Stukken, een project waarbij Nineties Productions oude toneelteksten heropvoert. 

Shakespeare is dead

Platform & festival voor nieuwe schrijfkunst

Shakespeare is dead is een label voor de creatie van nieuwe toneelteksten, een platform voor ontmoeting tussen toneelschrijvers en een internationaal festival dat jaarlijkse plaats vindt. 

Shakespeare is dead is het allereerste festival in het Nederlands taalgebied dat focust op de toneelschrijfkunst. Het festival wil de hedendaagse Nederlandstalige toneelauteur in de schijnwerper zetten bij het eigen Nederlandstalige publiek en in de internationale context én een ontmoetingsplaats zijn om werk uit andere talen en culturen te ontdekken. 
 
Theater Bellevue host een avond in het festivalprogramma van 2022 Scratchnight Theater Bellevue. Met een stapel gloednieuwe theaterteksten onder de arm en een leuke bende leesgrage theatermakers, acteurs en theaterliefhebbers grasduinen we – jamsgewijs – door de nieuwste aanwinsten. 

meer info >

Theatrale lezingen

Theater Bellevue organiseert regelmatig openbare lezingen van nieuwe theaterteksten. Geen pretenties en afleiding, puur het verhaal, de woordkunst en het stemgebruik van ervaren acteurs in een intieme setting van de kleine zaal. Een fijn recept voor de zondagmiddag.     

Schrijversdag en uitreiking TheaterTekstTalentStipendium

i.s.m. het Toneelschrijfhuis en het Prins Bernhard Cultuurfonds

Toneelschrijvers komen samen tijdens de jaarlijkse Schrijversdag die het Toneelschrijfhuis en Theater Bellevue gezamenlijk organiseren. Regisseurs, programmeurs en theaterproducenten zijn welkom om kennis te komen maken met de jonge auteurs die klaar staan om de podia te bestormen. Op deze dag vindt ook de uitreiking plaats van het Theater Tekst Talent stipendium.

meer info >

Schrijvers in de dop

Bellevue Junior schrijvers / Write me a story

Theater Bellevue is ook een toneelschrijfhuis voor jongeren. Of het nu is voor een kennismaking met het schrijven of een talentontwikkelingstraject. Bij ons is toneelspelen gekoppeld aan toneelschrijven: begin met het vertellen van een verhaal, improviseer een Break-up scène of speel een personage. En zet wat je op de vloer vond om in een toneeltekst.  

Bellevue Junior Schrijvers is een talentontwikkelingstraject waarin de jonge talenten een half seizoen lang workshops toneelschrijven volgen. Hiernaast zien zij veel voorstellingen. Ze werken toe naar eigen toneelteksten die door professionele acteurs in Theater Bellevue wordt gepresenteerd.

Samen met mbo PACT+ Theater is Theater Bellevue in 2021 gestart met het project Write me a story, een lessenserie toneelschrijven. De resultaten worden gebundeld in een publicatie. Lees hier de prachtige tekst  De Stad die voortkwam uit de eerste editie van dit project. 

meer info Bellevue Junior Schrijvers >

meer info Write me a story >

Events in dit thema