© Benning & Gladkova

Bellevue Lunchtheater

Geliefd

Theater rondom lunchtijd: het Amsterdamse Theater Bellevue zet deze traditie van Toneelgroep Centrum al 45 jaar voort en deze programmering is bij het publiek nog altijd zeer geliefd. Vijf dagen in de week is rond het middaguur een voorstelling te zien, iedere maand een nieuwe. Speciaal voor dit tijdstip en op maat gemaakt van de historische Paloni zaal. Bezoekers zien nieuwe talenten en ervaren theatermakers, vaak in bijzondere verbintenissen, van dichtbij. Zowel tijdens als na de voorstelling in het roemruchte theatercafé de Smoeshaan.  

“Door het tijdstip valt een soort valse pretentie weg die je bij een avondvoorstelling soms parten speelt. Het publiek komt echt om iets mee te maken; een (artistiek) zetje te krijgen voor de rest van de dag.”
- Auteur, regisseur Don Duyns

Ontwikkeling

Acteurs en theatermakers koesteren het Lunchtheater omdat zij hun nieuwe voorstellingen hier vier weken lang overdag kunnen spelen. Dit biedt tijd, rust en ruimte voor ontwikkeling. Gezelschappen als Likeminds, mugmetdegoudentand en theatermakers als Maria Goos, Don Duyns, Laura van Dolron en Simon Heijmans voelden zich er thuis. Schrijvers Robert Alberdingk Thijm, Aaf Brandt Corstius en Hannah van Wieringen vonden hier een springplank voor hun schrijfcarrière en recentelijk debuteerden Dunya Khayame, Dilan Yurdakul en Nina Polak in het Bellevue Lunchtheater met hun eerste theatertekst.  

Verbinding

Het Bellevue Lunchtheater vormt al jaren de wieg voor bijzondere artistieke verbintenissen tussen toneelschrijvers en regisseurs. Voor het seizoen 2021-2022 hebben we deze verbintenissen vastgelegd in een serie portretten gemaakt door het fotografenduo Benning & Gladkova. Deze kleurrijke portretten brengen de makers in beeld die dit seizoen met hun Lunchtheatervoorstellingen het Nederlandse repertoire gaan verrijken. 

Ieder seizoen wordt een van de Lunchtheaterproducties door Via Rudolphi als reguliere voorstelling op tournee gebracht langs de Nederlandse theaters. Het Bellevue Lunchtheater wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten.

Bekijk het overzicht van de aankomende Lunchvoorstellingen hieronder of klik hier voor het archief.

Events in dit thema