Rudolphi Producties presenteert jaarlijks met Het Debuut veelbelovende afgestudeerde theatermakers, geselecteerd tijdens het ITs Festival 2017 (International Theatre School Festival). Ontwapenend, scherpzinnig, verontrustend en hartverwarmend, zo noemt de jury hen.

Tijdens Het Debuut XL staan de voorstellingen in een breed randprogramma met jonge kunstenaars. Wordt meegevoerd door de catacomben van Theater Bellevue door een nieuwe generatie makers. Een verrassende molotov-cocktail van theater, mime, spoken word, pop, performance en beeldende kunst. Met hun afstuderen hebben zij ons stuk voor stuk omvergeblazen, onze harten gestolen en hun talent getoond. Wij stellen ze graag aan u voor.

Drie voorstellingen op één avond
De geselecteerde voorstellingen en makers voor Het Debuut 2017 zijn:

The place to be
van Koen van der Heijden en Hidde Aans-Verkade (Academie voor Theater en Dans, Mime)
Op het toneel staan enkele blokken. Een van de twee jongens ligt aan de voeten van toeschouwers op de eerste rij. De ander komt van de stellage af en brengt hem in een foetus houding. Zo rolt hij hem naar de stellage toe en brengt hem naar boven. Eenmaal boven springt de jongen weer naar beneden. Dit herhaalt zich enkele malen waarbij de tiller steeds meer inspanning moet leveren om de getilde boven te krijgen. Dat is spannend. Het spel tussen de twee jongens evolueert waarbij wederzijdse afhankelijkheid een grote rol speelt. The place to be van Koen van der Heijden  en Hidde Aans-Verkade beweegt zich tussen mime en dans. Het is een breekbare voorstelling vol intimiteit en subtiele humor met prachtig beheerst spel.

What sounds like now 
van Nick Livramento Silva (Artez) en Joey Schrauwen (Performance-opleiding Toneelacademie Maastricht)
Ze zijn stoer en ze gunnen elkaar wat. Maar genoeg is genoeg en dan schiet de een de ander af om zelf diens plaats in te nemen. Woorden buitelen voortdurend over je heen in een freestyle rap die ter plekke gemaakt wordt. Terugkerend thema in de woordenwaterval is de zoektocht naar waarachtigheid en de bevrijding van het zelf-oordeel. Natuurlijk willen beiden willen de coolste en de slimste zijn. Joey Schrauwen en Nick Livramento maken in What sounds like now een spannende battle. Deze twee Rotterdammers laten zien dat zelfonderzoek, competitie en kameraadschap hand in hand kunnen gaan.

The seed of life 
van Romano Haynes (Toneelacademie Maastricht)
In een boksbroek staand in een hoop aarde brengt Romano Haynes zijn familie tot leven. Hij mist zijn vader en adoreert zijn moeder die hem maakte tot wat hij nu is. The seed of life is een ontroerende, indrukwekkende performance, omlijst met zang van Yorlenie Delgrado. Haymes is een geboren verteller die spelend slechts op twee vierkante meter, zijn publiek van begin tot eind in de greep houdt. Muziek, tekst, geur en fysiek spel maken The seed of life meer dan een voorstelling. Het is een belevenis. Haynes studeerde af in Maastricht, schrijft veel poëzie en was eerder te zien in de musical over Nelson Mandela.


XL-editie
De geselecteerde kunstwerken en makers voor Het Debuut XL zijn:

REINDIER
Reinier van Harten (Popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam voor zang en piano).
Een multidisciplinaire voorstelling die beïnvloedt is door kunstenaars als Björk, David Bowie, Whitney Houston en David Lynch. Stap in een fantastisch universum van bedwelmende beelden, curieuze karakters, elastische dansers en pakkende klanken.

A Neatly Maniqured Hedge
Sanne Bax (Gerrit Rietveld Academie).
De wereld in deze beeldende kunstperformance bestaat volledig uit hoogpolig 3d tapijt. Het tapijt is lusje voor lusje met de hand opgebouwd en wordt tijdens performances ook weer lusje voor lusje afgebroken. Uiteindelijk zal er niets anders overblijven dan een berg met wollen pluisjes. Het allesomvattende materiaal van een specifieke tijd en omgeving.
Deze performance is helaas niet rolstoeltoegankelijk. 

Growth
Lisa van der Breggen (Gerrit Rietveld Academie).
Reflection is het afstudeerkunstwerk van Lisa van der Breggen bestaande uit papier en tekeningen belicht met verschillende kleuren, ontstaan uit eerdere werken. Tijdens Het Debuut XL ziet u een vervolgversie van deze installatie getiteld Growth. In elk kunstwerk dat Lisa bouwt, gebruikt ze haar vorige tekeningen opnieuw waardoor zij steeds een stap verder zet. Ze voegt toe aan de constructie, tekent er overheen en laat deze groeien op een intuïtieve manier. Lisa creëert in haar ruimtelijke kunstwerken een intieme sfeer, waarin instinct en fantasie worden aangesproken.

Idealize Devalue Discard
Jitske Luijendijk (Breitner Academie).
Geïnspireerd op 17e -eeuwse vanitas stillevens, waarin momento mori (gedenk te sterven) centraal staat. Alles in deze vanitas schilderijen verwijst naar een einde. In deze moderne variant zijn de spullen die de ex-vriend van Jitske bij haar heeft achter gelaten te zien. Massaproducten, die makkelijk te vervangen zijn, worden betekenisvol en hun waarde verandert in deze context van het einde van een relatie en het beginnen van een nieuw hoofdstuk.

SUBsPACE
Giorgos Tsiongas (Gerrit Rietveld Academie)
Een vrouw bevindt zich in quarantaine. Is het een gevangenis of een sanatorium? Zijn het rituelen of huishoudelijke activiteiten? Kunstenaar Giorgos Tsiongas creëerde een performance met Hanna Monola als middelpunt. Het publiek mag in een wereld stappen die herkenbaar vreemd is.

 

'dit spel van vallen en opvangen blijft intrigeren'over The Place To Be

'deze ritmische instant-rijmkunst is zeker knap' over What sounds like now

'klapstuk van de avond' over The Seed of Life

'Het Debuut (...) een sympathiek initiatief'

★★★★Theaterkrant 

Talent van de toekomst

Prijzen

Normaal
€ 17,50
CJP en Stadspas
€ 15,00
Studenten en MEMBER
€ 11,00